ОСТАННІ НОВИНИ

Кожен третій українець боїться голоду – соціологи

|

Українці найбільше бояться зростання цін, безгрошів`я і нападу зовнішнього ворога на Україну, кажуть соціологи. Як свідчить нове дослідження Інституту соціології НАН України, проведене в липні, бідними і зубожілими себе вважають 46% опитаних. При цьому українці продовжують не довіряти владі, повідомляє BBC Україна.

З органів влади найвищий рівень недовіри у судів – 69%, прокуратури і міліції – майже 68% і Верховної Ради – 65%.

Рівень недовіри до президента в липні становив майже 35%.

За даними іншого дослідження, проведеного компанією Research & Branding Group, у липні-серпні почуття українців можна описати двома словами: страх – близько 51% опитаних, надія – 41%.

Упевненість відчували лише близько 7% тих, хто відповів на запитання соціологів.

Серед головних страхів українців: подорожчання товарів – 63%, невиплата зарплат і пенсій – 61%, безробіття – 60%, напад зовнішнього ворога на Україну – майже 60%, розпад держави – майже 46%.

42% остерігаються зростання злочинності.

Близько третини опитаних бояться також голоду, масових вуличних безладів, міжнаціональних конфліктів і зупинки підприємств.

Приблизно кожен четвертий побоюється холоду в квартирі.

Кожен дев`ятий – напливу переселенців і міжрелігійних конфліктів.

Більше половини опитаних (52%) вважають, що матеріальний стан їхніх сімей на середньому рівні. Бідними себе вважають 40% респондентів, а зубожілими – трохи більше 6%.

Як про багатих і заможних про себе думають близько 1,3% опитаних.

Такі показники мають “хронічний характер” і повторюють з року в рік, каже Віталіна Буткалюк, молодший науковий співробітник Інституту соціології НАН України.

“Низькі стандарти життя, майнове розшарування, соціальна апатія, соціальна напруга – це характеристики не лише цього року, це довготривалі тенденції”, – каже вона.

За словами пані Буткалюк, аналіз показує, що у відповідях українців щодо їхнього фінансового стану немає ніяких регіональних відмінностей.

“Усі регіони мають ці проблеми. Навіть взяти “благополучний” Київ – там теж бідними називають себе 40% населення. Це критичний показник для столиці”, – каже соціолог.

 

Дослідження Інституту Соціології НАН України проводилося у липні 2014 року на всій території України, крім Криму. Вибірка – 1800 осіб.
Дослідження R&B Group відбувалося у липні-серпні 2014 на всій території України, крім Криму, Донецької і Луганської областей. Вибірка: 1498 респондентів. Похибка вибірки: +/-3%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *