ОСТАННІ НОВИНИ

Новообраний парламент не буде ідеальним, але все ж прийнятним – голова КВУ

|

У Комітеті виборців України загалом підтримують призначення дострокових парламентських виборів.

“Безумовно, ці вибори необхідні, вони назріли. Дуже погано, що вони будуть проводитися за старим законом, в умовах, коли не завершено АТО, але відтягувати і далі насправді для країни було б ще гірше”, – заявив голова правління КВУ Олександр Черненко, пише Еспресо.TV з посиланням на Інтерфакс.

“Тому що навіть за недосконалого закону в умовах чесних і свідомих виборів можна обрати прийнятний парламент. Це не буде ідеальний парламент, якого нам усім дуже хотілося, але є надія і є шанси, що все ж цей парламент буде більш реформаторським за своїм складом, хоча в ньому все теж буде досить непросто”, – додав він.

За його словами, виборча кампанія з дострокових парламентських виборів стартує, швидше за все, 28 серпня і фактично з цього дня почнеться висунення кандидатів. Разом з тим, як випливає із заяв політиків, на сесії Верховної Ради, яка почнеться на початку вересня, будуть внесені зміни до закону.

На думку О.Черненка, навряд чи парламент зможе змінити виборчу систему, оскільки для цього не буде достатньо голосів. Крім того, не можна перейти на іншу виборчу систему після початку виборчої кампанії, оскільки це потім може бути оскаржено в судовому порядку.

“Очевидно, закон вимагає змін у процедурній частині, передусім тієї, що стосується здешевлення виборів, тому що сьогодні того 1 млрд грн, за які вибори можна провести за чинним законодавством, просто в бюджеті немає. Тому потрібно уникати зайвих витрат”, – зазначив він.

У КВУ також поділяють думку щодо необхідності зміни меж та центрів виборчих округів на території Донецької і Луганської областей, щоб перенести центри округів з окупованих територій на звільнені. Також КВУ вважає за необхідне змінити деякі процедурні строки. Так, за чинним законом реєстрація кандидатів завершується за 25 днів до виборів, а для того, щоб надрукувати бюлетені ,потрібен хоча б місяць.

О.Черненко також схвально ставиться до пропозиції ЦВК про скасування агітації за рахунок коштів держбюджету.

“Це абсолютно позитивна новація, тому що це величезні гроші, які потрібно віддати, невідомо на що: газети “Урядовий кур`єр” і “Голос України” і так фінансуються з бюджету, а тут ми їм ще з бюджету платимо додаткові гроші на розміщення офіційної інформації про кандидатів. Я думаю, вони б повинні були це робити і без того. Якщо говорити чесно, то мало хто читає ці всі офіційні документи, і в умовах необхідності економії коштів це абсолютно виправдано”, – вважає експерт.

Фото: ipress.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *