ОСТАННІ НОВИНИ

Які 13 податків можуть скасувати в Україні

|

Міністерство фінансів пропонує скасувати в Україні 13 видів податків і залишити всього дев`ять. Про це інформує ТСН.

Зміни, які пропонує уряд в податковій сфері, будуть поступовими, уточнив заступник міністра фінансів Денис Фудашкін.

«Ми не можемо одночасно піти на зменшення усіх податків та не вирішити питання, яким чином будуть фінансуватися видатки по зобов`язанням держави перед суспільством. Тому уряд пропонує послідовні зміни. На сьогоднішній день у нас досить значними є видатки публічних фінансів. Якщо ми подивимось структуру цих видатків, то значну частину займають у державному бюджеті видатки на охорону здоров`я, освіту та соцзахист. Видатки за цими напрямками займають 22,6% ВВП, не враховуючим власних надходжень Пенсійного фонду, які складають майже 12% ВВП», – зазначив Фудашкін.

Скорочувати кількість податків із 22 до дев`яти планують двома шляхами: частина податків скорочуватимуть повністю, а частину – об`єднають, уточняє прес-служба Мінфіну.

Пропонується скасувати збір за впровадження деяких видів підприємницької діяльності, які на сьогодні сплачують 123 тисячі платників, збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності, рентну плату за транспортування нафти та нафтопродуктів, збір за місце паркування транспортних засобів, туристичний збір та збір на розвиток виноградарства.

«Пропонуємо екологічний податок з палива перевести в акцизний податок з нафтопродуктів. Збір у вигляді цільової надбавки на діючий тариф на електричну та теплову енергію також плануємо встановити у вигляді акцизного податку», — додав Фудашкін.

За його словами, збір за використання радіочастотними ресурсами, спеціальне використання води пропонується визначити в податковому кодексі як “рентні платежі”.

Фудашкін зазначає, що робота над текстом змін до Податкового кодексу України завершується. Відповідні пропозиції надіслали експертам. Пізніше проведуть громадське обговорення проекту. Ввести зміни до Податкового кодексу планують з наступного року. «Для підтримки місцевих бюджетів і можливості збільшення ресурсних баз місцевих бюджетів пропонується встановити акцизний податок з кінцевого продажу підакцизної продукції, такої як пиво, алкоголь, тютюн та паливо», – сказав Фудашкін.

Крім того, передбачається, що плата за землю і, як складова, податок на нерухомість будуть місцевими податками, розміри яких у межах максимальної ставки встановлюватимуться безпосередньо місцевими громадами. 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *