ОСТАННІ НОВИНИ

Поранені бійці добровольчого батальйону змушені боротись за статус учасників АТО

|

Бійці добровольчого батальйону «Донбас» намагаються довести, що є учасниками бойових дій на сході України. Вони отримали поранення, потрапивши до засідки угруповання «ДНР», хоча не виконували бойових завдань, лише завдання з територіальної оборони – облаштовували блокпости.

Через майже півторамісячну невизначеність статусу їхнього батальйону і юридичну казуїстику, довести, що вони є учасниками й постраждалими в АТО, буде досить складно, кажуть бійцям юристи. Однак чоловіки сповнені рішучості довести свій статус і домагатись його для інших учасників АТО, які опинились в схожій ситуації, передає Радіо Свобода.

До лав батальйону «Донбас», розповідають Олексій Корж та Дмитро Лойченко, вони вступили на початку травня, коли він тільки формувався. Майже одразу бійців направили до неспокійної Донеччини – облаштовувати блокпости та охороняти будівлі, зокрема, аеропорт у Маріуполі.

 23 травня вони разом з іншими товаришами з «Донбасу» потрапили в засідку «ДНРівців» під селищем Карлівка. П’ятеро добровольців загинуло, ще п’ятеро, в тому числі й ці двоє чоловіків, були поранені.

На той момент, коли бійців доправили до лікарні в Дніпропетровську, їхній батальйон не мав ніякого статусу. Лише за місяць, коли поранені все ще були на лікуванні, «Донбас» склав присягу на вірність українському народові й офіційно став підпорядкованим Міністерству внутрішніх справ України. Відтак кілька добровольців «Донбасу» опинились у «підвішеному стані», розказує Олексій Корж.

«При остаточній виписці з лікарні ми зіткнулися з проблемою: ми думали, що як бійці батальйону «Донбас», мали бути виписані до батальйону. Однак такого батальйону тероборони «Донбас» юридично не існує. Є загальне поняття «батальйони терроборони», але всі вони є або частиною військових підрозділів, або частиною підрозділів Нацгвардії. Відповідно, виписати нас повинні були в якусь із частин Нацгвардії, адже батальйон «Донбас» став її частиною 26 червня. Але виписати нас туди не змогли, тому що на момент прийняття присяги бійцями батальйону, ми були на лікуванні. Заднім числом, звісно, ніхто нас не прийме, тим паче до військової частини. Все що ми маємо на сьогоднішній день – це правильні виписки. На лікувальну комісію для присвоєння інвалідності та уточнення, наскільки серйозним було поранення, ми не можемо потрапити, тому що ми не військові. Тобто ми опинилися в підвішеному стані», – розповідає боєць.

Поранені «донбасівці» зазначають, що готові боротись за свій статус учасників АТО, однак, як саме їм діяти в цій ситуації, поки не знають. Доброволець батальйону «Донбас» Дмитро Лойченко каже, що вступити зараз до лав Національної гвардії для них – не проблема, однак хвилюються, що цим кроком перекреслять свою давнішню участь у батальйоні і поранення. Ситуація у декого з бійців ще складніша через лікарняні виписки, зазначає Лойченко.

«У нас все добре оформлено. Але трапляються випадки, коли у людини з осколочними пораненнями у виписці було написано: «Необережне поводження з піротехнікою». Або була контузія, а написано: «Серцева недостатність». Ми ці проблеми намагаємось вирішити», – сказав Дмитро Лойченко.

За словами правозахисників, довести участь в АТО в умовах, яких опинились добровольці, буде непросто. Юрист Юлія Пєшковська впевнена, що питання треба вирішувати на найвищому рівні – ухвалювати поправки до законодавства.

 «Вже кілька місяців ми займаємося питаннями бійців і єдине, що чуємо від влади: ніхто до війни готовий не був, тому законодавчої бази для добровольчих батальйонів у нас немає. Зміни, внесені в закон про статус ветерана війни, не стосуються статусу добровольців. Немає переліку документів, які бійці повинні зібрати, щоб отримати статус учасника бойових дій або інвалідність. Нормативна база у нас недопрацьована і практично відсутня. Законів немає, нас ганяють з одного кабінету в інший», – сказала Юлія Пашковська.

У Центрі допомоги військовим та пораненим, що діє при Штабі національного захисту Дніпропетровщини, куди Радіо Свобода в середу звернулось із запитом, визнають, що законодавства, яке б регламентувало статус добровольців, наразі не існує. Однак там заявляють: добровольців обов’язково легітимізують.

«Будь-яка людина, яка пішла захищати нашу країну, має бути забезпечена підтримкою держави. Зараз діють  закони про захист військовослужбовців, мобілізованих,батальйонів МВС. Але, у теперішній ситуації, на жаль, не існує закону, що захищає добровольців та не існує чіткої схеми щодо присвоєння статусу учасника АТО. Вважаємо доцільним залучення усіх юристів до процесу легітимізації статусу тих, хто воював на боці української армії або допомагав військовим. Це має бути законопроект про участь добровольців у військових подіях, в який будуть включені усі необхідні пункти: категорії учасників (загиблі, постраждалі, активні учасники, волонтери, медики тощо). При чому, проект має вступити в дію заднім числом наприклад, 1 березня 2014 року, коли були перші загиблі, ще до анексії Криму», – йдеться у відповіді з Центру допомоги військовим.

Між тим бійці добровольчих батальйонів з невизначеним статусом гуртуються в нове громадське об’єднання «Національна дія». Разом, кажуть, домагатимуться, аби держава звернула увагу на їхні проблеми.

 Фото: Радіо Свобода

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *