ОСТАННІ НОВИНИ

Москаль встановив, хто дав наказ 1 грудня розігнати акцію протесту на Банковій

|

Наказ силового розгону протестної акцій на вул.Банковій біля будівлі Адміністрації Президента 1 грудня 2013р. дав особисто міністр МВС України В.Захарченко своєму заступнику по громадській безпеці В.Ратушняку. Це встановила перевірка Тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради під головуванням Геннадія Москаля. Про це інформує прес-служба нардепа.

В діях колишнього міністра МВС В.Захарченка, його заступника В. Ратушняка, начальника головного управління МВС у Києві В.Коряка, його заступника по громадській безпеці П.Фетчука, начальника управління громадської безпеки київської міліції О.Мариненка, а також командирів спецпідрозділів “Беркут”, прикомандированих до ГУ МВС у м.Києві з Кіровоградської, Київської, Луганської, Полтавської, Тернопільської, Харківської та Чернігівської областей, є грубе порушення цілого ряду міжнародних актів, які Україна зобов’язувалася неухильно дотримувати. А саме: 

“Кодексу поведінки посадових осіб по підтримці правопорядку”, прийнятого Генасамблеєю ООН;
Резолюції ООН “Основні принципи застосування сили та вогнепальної зброї посадовими особами по підтримці правопорядку”;
Резолюції 4/173 Генасамблеї ООН “Зведення принципів захисту всіх осіб, що піддаються затриманню чи ув`язненню в будь-якій формі”;
“Конвенції про захист прав людини та основположних свобод”; 
“Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання”; 
Міжнародного пакту про громадянські і політичні права; 
Загальної декларації прав людини; 
“Європейської Конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню”.

Крім того, під час цих подій працівники міліції скоїли ряд злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України.

ТСК направляє в Генпрокуратуру список мітингувальників (165 осіб) та представників українських і закордонних ЗМІ (44 особи), які внаслідок побиття міліцією отримали тілесні ушкодження різного ступеню важкості. Певна, невелика частина постраждалих зверталася за допомогою до бригад швидкої допомоги, але переважна більшість людей не зверталася в медичні заклади, боячись переслідування з боку правоохоронних органів. 

ТСК також встановила, що 1 грудня 2013 року працівники міліції розгромили Спілку письменників України неподалік Адміністрації Президента по вул.Банковій. Вони жорстоко побили письменників та мітингувальників, які намагалися сховатися в будівлі від переслідування правоохоронців, а також знімальну групу грузинського телебачення.
Тимчасова слідча комісія закінчила перевірку щодо правомірності дій працівників МВС під час подій 1 грудня 2013 року біля Адміністрації Президента України, направляє матеріали в Генпрокуратуру й просить на їх підставі притягнути винних до кримінальної відповідальності. 

Фото: PHL 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *