ОСТАННІ НОВИНИ

Дефолту в Україні цього року не буде

|

Дефолту в Україні цього року не буде. Такий висновок зробили експерти Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) під час презентації макроекономічного прогнозу, представленої громадськості на прес-конференції у понеділок, 28 квітня. Про це Львівському поталу повідомили у прес-службі Центру.

Дослідження представляли Віра Нанівська, почесний Президент Міжнародного центру перспективних досліджень, Олександр Жолудь та Василь Поворозник, економісти Центру.

“Ми не очікуємо дефолту цього року”, – сказав  Олександр Жолудь. На його думку, країна здатна платити за своїми зовнішніми позиками, золотовалютних резервів зараз вистачає для цих виплат, навіть без додаткових коштів від МВФ.

Нинішній стан економіки України – це результат помилкової політики кількох урядів протягом багатьох років, та відсутності системних реформ. 

«Та політика, що була в попередні роки, а також відсутність стратегічних реформ і створили ту ситуацію, котру ми бачимо нині. А ситуація на сході України і в Криму лише додатково посилює існуюче становище», – сказав експерт і нагадав, що на початок громадянських протистоянь у Києві економіка вже знаходилась у стані рецесії  п’ять кварталів поспіль.

Жолудь відзначив, що в країні поступово розгортаються інфляційні процеси. «Сьогодні ми маємо не остаточний рівень цін, буде і подальше зростання: грудень до грудня ми матимемо на рівні 15,8%», – сказав він.

Прискорення споживчої інфляції обумовлено девальвацією гривні, здорожчанням імпорту, передусім енергоносіїв, і товарів, що мають суттєву імпортну складову у собівартості. Іншим фактором зростання цін експерт називає підвищення адміністративно керованих тарифів на газ та електроенергію.

Зростання цін, як відзначив О.Жолудь, сприяло відтоку коштів з банківських депозитів, що осіли «на руках» у населення, і можуть бути використані для купівлі товарів або валюти. А це, в свою чергу, буде сприяти подальшому зростанню цін і девальвації гривні.  В той же час, підкреслив експерт,  населення вже не знімає кошти так активно, як раніше, і відтік депозитів призупинився.

«Ми вважаємо, що після отримання кредиту МВФ буде деяке посилення гривні. Хоча на кінець року курс складе 12 гривень за долар США», – сказав Олександр Жолудь. Він пояснив, що курс  на рівні 10 грн/дол. спричинить активізацію імпорту і зростання дефіциту зовнішньої торгівлі і, як наслідок,  відтік валюти з України. А цього допустити в нинішніх умовах жодним чином не можна. «Ми не можемо дозволити високий відтік коштів і вимушені стримувати низький курс гривні», – сказав експерт.

 На думку експертів Центру, в таких умовах НБУ потрібно було  застосувати  мораторій на дострокове зняття депозитів. Нагадаємо, у 2004 році Нацбанк встановив такий мораторій, чим зупинив відтік банківських вкладів без додаткових витрат на їх рефінансування і підвищеного тиску на валютний ринок.

МЦПД  прогнозує падіння ВВП України у 2014 році на 6,5% при умові, що не буде подальшої ескалації конфлікту та військових дій та сході України. Зокрема, про це на прес-конференції говорив старший економіст МЦПД Василь Поворозник. Він також відзначив, що цей прогноз складений з урахуванням частки Криму.

Представляючи результати аналізу, В.Поворозник також перерахував фактори, що матимуть визначальну роль для економіки України у поточному році. Зокрема, це падіння в сільському господарстві на 5%, торгівлі на 9%, транспорті на 5%, а також посилення падіння промисловості. Крім того, немалу роль в зниженні ВВП грає падіння внутрішнього попиту, який скоротився в результаті зниження реальних доходів населення.

Зовнішній попит також буде знижуватися у зв’язку з погіршенням відносин з Росією, що, в свою чергу, зумовить двостороннє скорочення зовнішньої торгівлі протягом найближчих двох кварталів. В той же час, прогнозоване зниження експорту на 14% та імпорту на 18%, на думку В.Поворозника, позитивно вплинуть на платіжний баланс України, проте за результатами року він залишиться дефіцитним.

В свою чергу, почесний президент Міжнародного центру перспективних досліджень Віра Нанівська відзначила, що для стабілізації ситуації в Україні необхідно вирішити три основних питання: привести адміністративну структуру у відповідність з економічною системою, в якій ми живемо, встановити дієвий громадський контроль над державними ресурсами і розробити ефективне антикорупційне законодавство.

Для довідки:

Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД) – провідний український незалежний аналітичний центр, заснований 1994 року. МЦПД бере активну участь у впровадженні демократичних принципів управління в Україні. Місія Центру полягає у просуванні реформ і суспільних перетворень в Україні та пропагуванні європейських принципів управління. МЦПД прагне досягати сталого впливу завдяки створенню ефективних партнерств, застосуванню міжнародної практики та виробленню інноваційних рішень.

Макроекономічний прогноз, здійснений експертами МЦПД, є системним документом, що включає в себе аналіз економічної ситуації, зокрема, дослідження ризиків та позитивних факторів розвитку української економіки. Крім того, експерти прогнозують основні тенденції та показники на поточний рік.

Прогноз МЦПД відзначається високою точністю. www.icps.com.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *