ОСТАННІ НОВИНИ

Росія може повторити в Україні «грузинський сценарій» – ЗМІ

|

ЄС має погрожувати українському керівництву санкціями і підготувати пакет економічної допомоги країні. В іншому разі Росія зможе застосувати силу, щоб залишити Україну собі. Про це пише фахівець з Росії з American Foreign Policy Council (Вашингтон) Стівен Бленк у статті «Останній шанс для Європи в Україні» в американському виданні Wall Street Journal, повідомляє «ЛІГАБізнесІнформ».

«Українська криза – найбільший виклик для європейської безпеки з часів війни в Югославії», – стверджує Бленк.

За його словами, Європа отримала другий шанс після провалу дипломатії в Югославії у 1990-х роках проявити успішну дипломатичну стратегію.

Дослідник вважає, що як тільки Олімпійські ігри в Сочі завершаться, адміністрація президента Росії Володимира Путіна зробить все можливе, щоб зберегти свої політичні позиції в Україні.

«Коли Олімпійські ігри закінчаться, у Москви будуть розв´язані руки, щоб віддатися своїм імперським фантазіям, якщо США і ЄС не зможуть діяти разом в Україні», – зазначив Бленк. Він підкреслює, що в Росії вважають, що жодна з республік колишнього СРСР не володіє суверенітетом, і тим більше не є недоторканною їхня територія.

Підтвердженням того, за його словами, є підготовка військових загонів сепаратистських республік у Грузії, яка велася ще з 2006 року, задовго до початку російсько-грузинської війни. Бленк вважає, що в Україні повторюється та ж ситуація, що і в Грузії: тисячі російських паспортів видаються жителям Криму, а проурядові загони, які створюються в східних регіонах, можуть виступити в разі конфлікту на боці Росії.

Він також побоюється, що будівництво мосту через Керченську протоку служитиме для введення російських військ у Крим. У зв´язку з цим американський експерт зазначає, що ЄС має погрожувати українській владі санкціями і підготувати пакет економічної допомоги країні, в іншому разі Росія зможе застосувати силу, щоб залишити Україну собі.

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *