ОСТАННІ НОВИНИ

Львівський бабак напророкував пізню весну

|

На Стрітення, 15 лютого, у Львівському міському еколого-натуралістичному центрі розбудили бабака Мишка. Він напророкував, що цього року весна буде пізньою, пише Zaxid.Net..

Щойно клітку з бабаком відкрили, він почав утікати і ховатись. У центрі пояснюють: це означає, що весна прийде через шість тижнів, тобто в кінці березня – на початку квітня. Адже існує повір’я: якщо бабак прокидається, бачить свою тінь і починає ховатися – це на пізню весну. І навпаки, якщо не бачить тіні – тоді варто очікувати ранньої весни.

«Натомість інші природні прикмети, які ми відстежуємо за нашими тваринами, показують, що весна не забариться. Тобто настане на два тижні раніше, ніж спрогнозував Мишко. Адже фазани і самці качки вже готові залицятись до самок, що вказує на близьку весну», – розповів директор Львівського еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович.

Він також розповів, що примусово бабака ще ніколи не будили. Однак восени 2013 року львівські бабаки заснули на півтора місяця раніше, ніж звично, 20-21 вересня. Тому сьогодні, прокинувшись, Мишко дезорієнтувався і був дратівливим.

«Мишко дає кращі прогнози, ніж харківський бабак. Наприклад, торік харківський помилився, а наш спрогнозував правильно. Цього року прогнози обох бабаків співпадають», – сказав Ігор Антахович.

Також, з його слів, минулої осені центр втратив двох подруг Мишка. «Обидві Марусі були вже старі, Мишко залишився сам… Мишко також старий, йому вісім років. Зазвичай бабаки живуть до 10 років. Тому будемо шукати молодих бабаків, аби вони були ручними, як Мишко. І щоб діти, що приходять до нас у центр, могли з ними спілкуватися», – сказав Ігор Антахович.

Нагадаємо, минулого року бабак Мишко навіщував пізню весну і його прогноз справдився.

Фото: Zaxid.Net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *