ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий пообіцяв, що «лічницю Шептицького» не чіпатимуть

|

Сьогодні міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що на вул Озаркевича, 4а будівництва не буде. Будівлі перейдуть у власність міста і громада спільно вирішуватиме, як використовувати цей простір. Забудовнику запропонують іншу територію.

«На вул Озаркевича будівництва не буде. За останні дні я провів багато розмов з Митрополитом Ігорем, Владикою Венедиктом, забудівельниками. Рішення – всі ці будівлі на вул Озаркевича, 4а перейдуть у власність міста для суспільних потреб – повідомив міський голова Львова.

За його словами, чи буде на цьому місці сквер, музейний комплекс, чи щось інше необхідно вирішувати з громадськістю.

«Це ми маємо вирішити разом, бо ця територія є надзвичайно важливою і цінною. Забудівельнику ми запропонуємо іншу територію поза межами історичного центру. Сьогодні важливо, щоб львів’яни, громадськість чітко знала позицію: на вул Озаркевича, 4а будівництва не буде», – знову наголосив Садовий.

Нагадаємо, що скандал довкола будівництва житлово-офісного комплексу на вул.. Озаркевича, неподалік від Собору св. Юра розпочався в травні минулого року. Забудовник, який отримав дозвіл на будівництво ще у 2010 році не міг приступити до початку будівництва через «бездіяльність міських чиновників» і звернувся до суду.

Галицький районний суд задовольнив скаргу підприємства і наблизив здійснення намірів. Натомість, це викликало збурення громадськості та мешканців прилеглих будинків. Останні хвилюються, що поруч з невисокою забудовою постане багатоповерховий монстр. А інші нагадують, що свого часу це приміщення придбав для потреб УГКЦ Митрополит Шептицький і саме тут планували створити музей його імені.

Депутати Львівської міської ради 30 травня минулого року затвердили ТзОВ “Розвиток нерухомості“ проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на вул. Є.Озаркевича, 4-а. На цій території ТзОВ «Розвиток нерухомості» планує побудувати 4-6 поверховий будинок.

До фірми «Розвиток нерухомості» причетний колишній львів’янин, а сьогодні депутат Верховної ради від Партії Регіонів Володимир Зубик. Він відомий, насамперед, завдяки ряду афер на ринку нафтопродуктів – з ним пов’язують підприємство «Лівела», яке було імпортером палива, а потім просто розчинилось в повітрі, не сплативши до бюджету понад три мільярди гривень податків. Крім того він не приховує свого відношення до фірми «Інтергал-Буд», засновником якої є “Компанія з управління активами «Крістал ессет менеджмент». Ця ж компанія є співзасновником ТОВ «Розвиток нерухомості». Крім того власник «Крістал ессет менеджмент», Валерій Кулаков був довіреною особою кандидата в народні депутати Володимира Зубика на останніх виборах.

Зауважимо, що «Народної лічниці» Митрополита Андрея Шептицького, заснованої А. Шептицьким у 1903 році.

Споруда датується кінцем 18 століття та є пам’яткою архітектури та історії місцевого значення і підпадає під охорону закону України «Про охорону культурної спадщини». Саме у цій будівлі до 1931 року існував унікальний український шпиталь – «Народна лічниця», який надавав безкоштовну лікарську допомоги мешканцям Львова та Галичини.

Фото: Лесь Панчишин 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *