ОСТАННІ НОВИНИ

Суддя тлумачить, що закон про «амністію євромайданівців» є фількіною грамотою

|

Ухвалений парламентом закон про звільнення та недопущення переслідувань учасників мирних акцій протесту не передбачає можливостей його реалізації і може залишитися лише декларацією

Так вважає глава Апеляційного суду АРК Валерій Чорнобук, повідомляє прес-служба суду, передають «Коментарі».

На думку Чорнобука, аналіз положень цього закону свідчить про відсутність чітких і об´єктивних підстав, отже, і можливостей для належного застосування закону на практиці. «Це обумовлено, в першу чергу, тим, що в законі не врегульовано головне питання – механізм його практичної реалізації, через відсутність якого документ залишиться лише декларацією», – відзначає він.

Глава Апеляційного суду Криму пояснив, що законом не визначено чітке коло осіб, на яких би поширювалася його дія. Зокрема, не розкрито зміст поняття «учасник акції протесту і масових заходів» (тобто хто і за яких умов набуває такого статусу), не зрозуміло, про які саме акції протесту і масові заходи йдеться, оскільки вони не конкретизовані за темею і місцем проведення.

У законі також не відзначено, за які саме дії і правопорушення особи повинні бути звільнені від відповідальності. «У такому разі існує загроза того, що від відповідальності може бути звільнена особа, яка хоч і була учасником відповідного протесту чи масового заходу, але вчинила інший важкий злочин», – вважає Чорнобук.

За його словами, закон також не дає відповіді на питання про види юридичної відповідальності, від яких зазначені особи повинні бути звільнені. За таких умов повністю реально може підніматися питання щодо звільнення від цивільно-правової відповідальності особи, яка заподіяла майнові збитки іншій особі.

Важливим з точки зору легітимності застосування закону є також питання співвідношення його положень з іншими законодавчими актами, що регулюють порядок притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності, а також звільнення від такої відповідальності.

Глава Апеляційного суду також висловив думку, що положення закону про заборону порушення нових кримінальних проваджень з приводу подій, визначених статтею 1 цього закону, не узгоджуються з нормами Кримінального процесуального кодексу України, згідно з якими досудове розслідування починається автоматично після внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань і не допускається можливість невнесення або виключення відомостей, або зупинка процесу, досудове розслідування на формальних підставах, які запропоновані зазначеним законом.

«З урахуванням цих нюансів Верховна Рада має повернутися до розгляду питання щодо внесення в цей закон відповідних техніко-юридичних змін, які б забезпечили ефективну реалізацію його положень на практиці й узгодженість з чинними законодавчими актами», – упевнений Чорнобук.

Як повідомляли «Коментарі», 19 грудня депутати Верховної Ради ухвалили загалом законопроект, що передбачає помилування для всіх учасників Євромайдану, а також недопущення переслідувань активістів протестних акцій. Закон передбачає звільнення всіх учасників протестних акцій, затриманих з 21 листопада до дня набрання законом чинності. При цьому з усіх арештантів знімається судимість.

Вчора цей документ підписав глава держави Віктор Янукович.

Фото: court.investigator.org.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *