ОСТАННІ НОВИНИ

До березня в Україні закінчаться гроші – The Guardian

|

Україна знаходиться на межі прірви, пише The Guardian. «Як з фінансової, так і з політичної точки зору вона недалека від катастрофи. Її резерви майже повністю вичерпані, її валюта вразлива, торгівля підірвана російським втручанням, і до березня у неї повністю закінчаться гроші», – йдеться в редакційній статті, пише InoPressa.

Прийняте в останню хвилину рішення Віктора Януковича відступитися від багаторічних переговорів з Євросоюзом розкололо країну. На території більшої частини центру столиці відбуваються сутички між озброєною міліцією і демонстрантами, які протестують проти вибору Януковича, постійно зберігається небезпека їх переростання в серйозне насильство.

Посланці Європи та Америки кинулися в Київ у надії приборкати кризу, в той час як російські намагаються підлаштувати події під свої інтереси. Дві речі проглядаються в заголовках ЗМІ крізь дим і заворушення вуличних зіткнень, йдеться в статті: «По-перше, угоду, запропоновану Євросоюзом, як і паралельна домовленість з МВФ, як і раніше актуальні, і президент Янукович не відкинув повністю європейський вибір. По-друге, коренем проблем залишається його переконання, що він може виставити на аукціон українську відданість в обмін на масивну фінансову допомогу, яка посприяє збереженню його політичних позицій».

ЄС ніколи не надавав бюджетної підтримки країнам, що шукають зближення з ним, пояснює The Guardian. Він може лише звернутися до МВФ з проханням поліпшити умови надання допомоги. МВФ, у свою чергу, вважає, що допомога повинна надаватися тільки на умовах проведення реформ.

Янукович вважає, що у разі невдачі з ЄС він легко перекинеться до росіян. Через це помилкового переконання зірвалися переговори і саміт у Вільнюсі минулого місяця, оскільки Європа не збиралася надавати йому допомогу, яку він хотів отримати, а його несподіваний відскік в бік Росії обурив не менше половини населення країни, йдеться в статті.

Демонстранти в Києві скаржаться на державну некомпетентність, корупцію, труднощі ведення малого бізнесу, а також на особисті недоліки президента. Вони не будуть задоволені новими переговорами з ЄС, хоча їх може трохи заспокоїти формування уряду національної єдності – до 2015 року при президенті Януковичі, уточнює видання.

Нічого подібного поки не заявлено, йдеться далі. Круглий стіл попередніх президентів порадив Януковичу не робити ніяких публічних заяв чи пропозицій. Але за відсутності політичного рішення існує небезпека, що уряд, який коливається в останні дні між репресіями та закликами до переговорів з протестуючими, піде на жорсткі заходи і це обернеться трагічними наслідками, застерігає британська газета.

Новий погляд

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *