ОСТАННІ НОВИНИ

Понад сто відомих львів’ян підписали заяви про взяття на поруки Олега Панаса

|

Сьогодні за ініціативою міського голови відомі львів’яни, громадські та культурні діячі підписали заяви про згоду взяти на поруки Олега Панаса, фотографа, якого затримали у понеділок та інкримінують порушення п’яти статей КПК. Відтак, згоду взяти на поруки Олега виявили понад 100 осіб. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

«Я дякую небайдужим львів’янам, які сьогодні погодилися прийти сюди. Сьогодні час непростий, ми розуміємо, що той  процес, який відбувається, не вирішиться за один день.

Тривають судові процеси. В понеділок у Львові був затриманий фотокореспондент Олег Панас. Ніхто не знав причини затримання, тільки в другій половині дня стало відомо, що його везуть до Києва. Відбувся суд. Адвокати не пригадують таких судових процесів, який відбувся. Хоча там і було озвучено пропозицію, що я готовий взяти його на поруки, також доєдналося п’ять депутатів Верховної Ради, однак суд не взяв це до уваги. Зараз адвокат, Тетяна Козаченко, готує апеляцію. Її не допускали до справи, вона не могла першу добу до нього потрапити. Адвокат, якого найняла держава, безоплатний, відмовився від своїх функцій, однак суддя залишила його. Зараз Тетяна Козаченко вже вступила в права, вона готує апеляцію. Наше юридичне управління активно підтримує з нею контакти.

Я був у Києві, спілкувався з мамою Олега, вона дуже мужня жінка. Насправді я завжди подивований тим, яку наші мами мають твердість і сміливість, це дуже важливо.

Суть сьогоднішньої нашої зустрічі в тому, що ми хочемо показати безпрецедентний процес. Я би хотів, щоби всі активні громадяни міста висловили свою позицію методом подачі заяви, що вони також готові взяти на поруки Олега Панаса. Суд може взяти одну, дві, три, п’ять чи десять заяв. Але мені важливо, щоб громада стала на захист нашого львів’янина. Це молодий хлопець, який працює у госпіталі у Винниках, любить фотографувати. Він хороший і щирий. Сьогодні люди висловлюють свої емоції по-різному. Але наша принципова позиція – захистити всіх. Всі львів’яни мають бути захищені», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Як пояснила керівник юридичного управління Гелена Пайонкевич, особиста порука – це один із запобіжних заходів, передбачених КПК.

«Серед запобіжних заходів, передбачених кримінально-процесуальним кодексом, є такий вид запобіжного заходу, як особиста порука. Це надання особою, яка заслуговує особливої довіри, письмової заяви про те, що вона зобов’язується забезпечувати підозрюваним певних дій. Основна дія, яку, швидше за все, буде вимагати суд – це явка до визначеного слідчого чи не покидання без попереднього повідомлення місця проживання. Є також і інші дії, але, здебільшого, це забезпечення явки особи, за яку гарантує поручитель, вчасно до органів суду і слідства. За невиконання таких обов’язків поручитель може сплатити штраф, максимальна сума стосовно статей, які пред’явлено підозрюваному, буде становити близько 24 тис грн», – пояснила Гелена Пайонкевич, начальник юридичного управління ЛМР.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *