ОСТАННІ НОВИНИ

Жителів Львівщини просять не викидати відпрацьовані електронні відходи разом із побутовими

|

Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації звертається до жителів Львівщини з проханням відповідально ставитись до поводження з відпрацьованими електронними відходами: в жодному разі не викидати їх зі звичайним побутовим сміттям. Адже, негативна дія токсичних складових відходів на довкілля і, як наслідок, на здоров’я людей повʼязана з неминучим ризиком їх надходження в об’єкти довкілля при неправильному їх розміщенні. Про це повідомляє прес-служба департаменту.

На сьогодні, однією з найактуальніших екологічних проблем сучасності, є проблема відходів електронного та електричного обладнання і відпрацьованих елементів живлення. Фактично, всі відпрацьовані електронні відходи потрапляють у складі твердих побутових відходів на полігони та сміттєзвалища, тим самим забруднюючи наше довкілля.

З метою належного збирання та поводження з відпрацьованими хімічними джерелами енергії (батарейками) департаментом ініційовано впровадження на Львівщині пілотного проекту «Викидай правильно». Завдяки цьому проекту небайдужі до стану довкілля громадяни Львівщини мають змогу викидати відпрацьовані батарейки у спеціальні безпечні контейнери для збору хімічних джерел струму, які знаходяться  в торгових точках компанії МТС. Слід зазначити, що Львівська область є однією з перших, де реалізовується такий проект.

Одночасно, департамент звертається до керівників вищих та професійних навчальних закладів Львівщини провести освітні заходи з висвітлення існуючих загроз для здоров’я і довкілля від неправильного поводження з електронними відходами.

Варто памʼятати, що найбільш поширеними токсичними компонентами електронних відходів є важкі метали (свинець, ртуть, кадмій, шестивалентний хром), антипірени, полівінілхлорид, який при спалюванні може утворювати діоксини, які мають потужну мутагенну дію.

Слід зазначити, що особливу частину електронних відходів, які відносяться до твердих побутових відходів, складають відпрацьовані малі побутові хімічні джерела струму, батарейки. Ці джерела струму наповнені небезпечними хімікатами. Вичерпавши свій ресурс, вони стають відходами, а їх накопичення на сміттєзвалищах призводить до значного забруднення довкілля, оскільки, під впливом різноманітних факторів відбуваються процеси руйнування оболонки батарейок. Хімічні речовини, наявні у їхньому складі, випаровуються та вимиваються у природне довкілля. Токсичні речовини переносяться повітряними потоками і випадають на землю та проникають глибоко в грунт і воду.

Довідково:

Свинець – небезпечна нейротоксична речовина, канцерогенний. При потраплянні до організму людини він вражає нирки, кров, впливає на центральну і периферичну нервову систему, викликає різні уроджені каліцтва. Результати низки проектів підтвердили, що збільшення концентрації свинцю у крові дитини приводить до зниження коефіцієнта розумового розвитку.

Кадмій – накопичення в організмі викликає внутрішні кровотечі, запалення нирок, захворювання легенів, ураження кісткової системи (остеопороз), порушення обміну кальцію та фосфору. Кадмій та його сполуки є також канцерогенними. А збільшення у грунті вмісту кадмію приводить до збільшення його поглинання рослинами та до накопичення в харчових ланцюгах.

Ртуть, потрапляючи до організму людини через органи дихання, акумулюється і залишається там на все життя. Уражає нервову систему, а тривалий її вплив викликає навіть божевілля. При міграції ртуті в довкіллі може утворюватися метил ртуть, яка стає компонентом харчових ланцюгів і викликати захворювання у ссавців та людини.

Хром здатний викликати цілий спектр алергічних реакцій та призводити до ушкодження ДНК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *