Протестні настрої охопили 80% українців

|

Вимоги учасників акцій протесту, що третій тиждень тривають у Києві й інших містах, підтримують від 75% до 85% населення України. Такий висновок на основі підрахунків різних даних зробили вчені, які обчислюють ризики, повідомив Радіо Свобода секретар Комітету із системного аналізу при Президії НАН України Юрій Костюченко.

«За перший тиждень протестів в акціях (постійні і тимчасові майдани в різних містах, живі ланцюги, хода та мітинги) взяли участь приблизно 580-750 тисяч людей. Від 450 (мінімальна оцінка) до 780 (максимальна оцінка) тисяч осіб по всій території країни. При цьому акції на підтримку уряду зібрали від 18 до 35 тисяч осіб, і тривали загалом до 4 годин за всі ці дні», – сказав Юрій Костюченко.

За словами експерта, на другому тижні протестна активність ще виросла у Києві й інших містах загалом до мільйона людей, а кількість тих, хто виходив на підтримку уряду залишилася незмінною, або навіть дещо зменшилася – від 5 до 12 тисяч осіб.

Виходячи з того, що зазвичай на вулицю виходить від 1,5 до 4,5% незадоволених, можна вважати, що протестом охоплено від 25 до 35 мільйонів людей (в середньому активно незадоволених рішенням влади має бути близько 30 мільйонів), що складає більше 70% населення України.

Загалом, кількість тих, хто підтримує вимоги акцій можна оцінити як мінімум в 75-85% населення.

Міжнародний досвід показує, що «це – достатня кількість людей, з якою має рахуватися будь-який уряд, вимоги якої мають бути не лише почуті, а і безпосередньо втілені в практику державного управління», – наголошує експерт.

Учені підрахували, що владу активно підтримують від 500 тисяч до 1,3 мільйона осіб (максимальна оцінка), що складає від 0,5 до 2,5% населення.

За таких умов, «силові сценарії – це або повільне самогубство, стагнація і деградація протягом 10-15 років, з поступовою втратою економічного і політичного суверенітету, або самогубство прискорене, з розколом країни, втратою контролю над територіями і з активними локальними конфліктами», – вважає Юрій Костюченко.

Фото: Твіттер Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *