ОСТАННІ НОВИНИ

На Сколівщині перепоховали останки воїнів Першої світової війни

|

У неділю, 1 грудня, в селі Нижня Рожанка, що у Сколівському районі, відбулося перепоховання сорока чотирьох останків воїнів різних воюючих сторін – солдатів Російської, Австро-Угорської імперій та німецької армії, які загинули під час карпатської воєнної операції у 1914-1915 роках. Останки були віднайдені пошуковцями комунального підприємства Львівської обласної ради «Доля» в процесі пошукових експедицій на території Сколівського району. Про це повідомляє прес-служба комунального підприємства.

Церемонія перепоховання розпочалася чином панахиди за полеглими військовиками, яку відслужив настоятель місцевої Української Православної Церкви Київського патріархату отець Ярослав Пущак. Потім відбулося велелюдне громадське віче, ведучою якого була сільський голова Ярослава Фединяк. Вона щиро подякувала пошуковцям КП ЛОР «Доля» за проведену ними вагому роботу з пошуку останків полеглих вояків, невідомими могилами яких вкрито багато карпатських вершин, де сто років тому відбувалися запеклі бої.

Заступник директора КП ЛОР «Доля», кандидат історичних наук Ярослав Онищук у своєму виступі акцентував увагу учасників віча на важливості спільної молитви за убієнними в жорстоких воєнних баталіях, як людської пам’яті про них. «Тут, в Карпатах, майже сто років тому зійшлися у двобої війська Російської та Австро-Урогської імперій, аби встановити панування над цим краєм. Для українського народу то була чужа братовбивча війна, адже по обидва боки фронту були українці, які вмирали не за свої, а за чужі інтереси. Внаслідок кровопролитних битв – у горах багато забутих окремих поховань, в яких залишаються останки солдатів різних національностей. На жаль для прийдешніх поколінь вони залишилися безіменними. Негоже й те, що полеглі вояки не були похоронені належним чином – вони не були удостоєнні заупокійної молитви живих. Відтак, будемо сподіватися, що за сьогоднішньою нашою спільною молитвою за упокій цих полеглих вояків, їхні душі знайдуть вічний спокій на небесах», – сказав Ярослав Онищук. Також він подякував усім, хто взяв участь у цій велелюдній церемонії перепоховання. 

З військовими почестями – під звуки траурної погребальної музики та військового салюту – труни з останками полеглих солдатів Першої світової війни, курсанти Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного поклали в могилу.

Перепоховали віднайдені в горах останки полеглих вояків на відновленому працівниками КП ЛОР «Доля» комасаційному кладовищі в центральній частині села Нижня Рожанка Сколівського району. 

У перепохованні також взяли участь представники від Львівської обласної та Сколівської районної влади, громадськості, молодіжних організацій та військові.

Фото: прес-служба КП ЛОР «Доля»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *