ОСТАННІ НОВИНИ

Мер Золочева «обійшов» мера Львова на 100 мільйонів гривень

|

Золочів став першим містом в Україні, яке цього року «відмовилось» від газу, і повністю перейшло на альтернативний вид палива. Про це під час презентації альтернативних джерел опалення розповів мер Золочева Ігор Гриньків.

За словами міського голови, чинників, що спонукали місто до такого кроку було чимало, але перш за все – високі ціни на російський газ та зростання заборгованості міста перед газопостачальниками.

«Ми не могли й надалі опалювали газом – це для нас дуже дорого. Тепер ми зупинили нарощування боргів, адже за попередні опалювальні сезони, ми щорічно накопичували близько 3 мільйонів гривень боргу. Цього року цей борг не збільшився. Мало того, на реконструкцію котелень з міського бюджету не було потрачено жодної гривні. Уся реконструкція відбулась коштом інвестора, якому було передано в оренду частину котелень, теплотрас та обладнання. Відтак навіть орендоване майно приносить гроші в бюджет нашого міста», – пишається мер.

За словами посадовця, дрова для котелень закуповують у місцевому лісовому господарстві, в якому передбачена планова вирізка 46 тисяч кубометрів деревини. З них 11 тисяч кубометрів – санітарна чистка.

Тим часом директор ТзОВ «Золочівенергоінвест» Андрій Омельчук, повідомив, що у місті переобладнано всі сім котелень, при цьому збільшено кількість працівників. «У Львівській області це фактично пілотний проект, який немає аналогів в містах України. Котельні повністю переведено на альтернативні види палива, однак в разі потреби можна опалювати й газом. Зараз у місті опалюють дровами, проте у компанії активно працюють над іншими альтернативними видами палива, які випробовуватимуть вже наступного року», – повідомив він.

В захваті від досягнень Золочева й голова ЛОО Партії регіонів Петро Писарчук. «Приємно, що Золочів за останні роки зробив такий великий крок уперед і виступає флагманом енергоощадності. Сьогодні у Золочеві ми бачимо конкретний приклад, як можна і потрібно обходитись без газу, щоб ми стали енергетично незалежними в майбутньому», – зауважив Петро Писарчук.

За два роки Золочів став містом, яке перейняло позитивний досвід європейських країн. Тепер і в Україні є приклади повної або часткової відмови від дорогого газу. У Золочеві сподіваються, що позитивний досвід їхньої громади візьмуть на озброєння не лише в містах Львівщини, а й всієї України.

Варто зауважити, що Золочів – місто в Львівській області, із населенням близько 25 тис. мешканців. Якщо таке маленьке місто зуміє економити 3.5 мільйона гривень в рік то Львів, за нескладними математичними підрахунками, міг би економити суму в 30 разів більшу. Теоретично, якби у Львові котельні перейшли на котли твердого згорання, це допомогло б заощадити понад 100 мільйонів гривень у рік.

Детальніше читайте тут: В Західній Україні ціле місто відмовилось від газу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *