ОСТАННІ НОВИНИ

Реально на охорону здоров’я в Україні витрачається 100 млрд грн в рік, - Роман Ілик

|

З 10 українців семеро незадоволені якістю лікування, восьмеро – говорять про корупцію в системі охорони здоров’я, 9 — вважають, що галузь необхідно  реформувати. Для того, щоб люди отримували адекватну медичну допомогу, необхідно створити низку передумов. І справа не лише у грошах. Про це повідомив в ефірі програми „Народний контроль” перший заступник голови комітету ВРУ з питань охорони здоров’я Роман Ілик.

„У 2012 році на фінансування галузі було спрямовано 58,5 млрд грн – 4,2 % від ВВП. Експерти провели дослідження, яке встановило – ще  30 млрд грн напряму люди доплачують за лікування (ліки, операції). Плюс 10 млрд – це так звана подяка від пацієнтів медпрацівникам. Тобто реально на галузь йде близько100 млрд грн – це 7% ВВП. Це майже стільки, як у Польщі, Румунії, Чехії, Угорщині. Про різницю в якості послуг люди знають самі”, – продовжив думку народний обранець.

Парламентар зазначив, що ст. 49 Конституції України, яка гарантує безкоштовну медицину, давно не працює.: „Необхідно трансформувати існуюче законодавство, створити цілу низку передумов для реформування медицини, але не нищити галузь, як це відбувається сьогодні.

Для впровадження того ж обов’язкового державного медичного страхування, передусім необхідно вивести економіку з тіні, створити здорову конкуренцію серед медичних закладів та страхових компаній, розвивати приватну медицину, щоб розвантажити державний бюджет, підняти зарплату лікарям, яка сьогодні в 2-2,5 рази менша, ніж середня зарплата працівника  промисловості. Лікар має отримувати зарплату в залежності від професійності, кількості і складності операцій, пролікованих хворих, кваліфікації, якості наданих послуг”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *