ОСТАННІ НОВИНИ

Керівництво області таки надумало віддати Свірзький замок у концесію

|

Наприкінці цього року, або на початку наступного року відділ культурної спадщини та культурних цінностей Львівської обласної держадміністрації оголосить конкурс на передачу Свірзького замку в концесію. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив начальник відділу Андрій Левик.

«Для проведення конкурсу потрібно підготуватися ще, адже ця процедура довга і складна. Тому можливо ми оголосимо його в кінці цього року, або на початку наступного року. Хоча я схиляють до того, що це буде на початку 2014 року», – зазначив А.Левик.

За його словами, зважаючи на невдалий досвід передачі замків у Тартарі та Старому Селі у довготермінову концесію, замок у Свіржі планують передати концесіонеру орієнтовно на 25 років, не більше. Умови до майбутнього концесіонера виноситимуться не надто жорсткі, як це було у випадку з Тартаром, але першочергова умова буде – збереження культурної пам’ятки. 

«Об’єкт дуже цікавий, однак на сьогодні претендентів на концесіонерство наразі немає. Водночас Львівська ОДА зацікавлена у тому, аби був проведений конкурс, у якому візьмуть участь кілька претендентів. А не так, щоб було по одному бажаючому взяти замок у концесію, як це було в попередніх випадках», – сказав Андрій Левик. 

Як повідомив начальник відділу культурної спадщини та культурних цінностей ЛОДА, перед оголошенням конкурсу передачі Свірського замку у концесію спеціалісти виконають реставраційне завдання, у якому будуть вказані чіткі обов’язки майбутнього концесіонера. Водночас, як зазначив А.Левик, умови до концесіонера ставитимуться в залежності до його можливостей.

«У першу чергу ми вимагатимемо зберегти культурну пам’ятку. А це для концесіонера обійдеться у 5-7 млн грн. Якщо ж користувач замку матиме можливість його реставрувати, то йому потрібно буде витратити орієнтовно 30-35 млн грн. Мова йде про ремонт даху, водовідведення та каналізаційної мережі, відновлення автентичних елементів замку. Там потрібно буде повністю відновити зруйновану котельню, тощо. Тобто там потрібно починати все з нуля. Окрім того, концесіонеру доведеться відновити не лише саму споруду, але й територію навколо пам’ятки, яка складається з 14 га землі та 10 га водного плеса. А це буде дуже дорого», – зазначив Андрій Левик.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *