ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові з’явився бронзовий рятівник Відня

|

У Львові встановили пам`ятник рятівнику Відня, галичанину Юрію Кульчицькому. Сьогодні відкриття відбулось під урочистий супровід оркестру, за участю відомих львів’ян, гостей з-за кордону, повідомляє прес-служба Львівської міськради.

Сьогодні у Львові на площі Данила Галицького відкрили пам`ятний знак галичанину, вихідцю з Самбірщини, Юрію-Францу Кульчицькому. Ініціатором встановлення пам’ятного знаку виступила кавова фабрика «Галка».

«Саме галичанину Кульчицькому Європа завдячує своєю традицією споживання кави. Це, без перебільшення, великий українець, який врятував Відень від турецьких загарбників під час Віденської відсічі у 1683 році. Проте, шанована у Європі, постать Юрія-Франца Кульчицького досі залишається маловідомою на теренах батьківщини. Пам`ятний знак встановлений лише у рідному селі Кульчиці, що на Самбірщині. Але ж і у Львові є чималі традиції споживання кави. І саме Кульчицькому Львів завдячує справжньому кавовому буму. Тут його пам`ятають та вшановують», – зазначають організатори.

Пам’ятник виготовлено за фінансування СП Галка ЛТД. Скульптор – Роман Кикта. Пам’ятник виготовлено з бронзи, постамент – з граніту.

«Встановлюючи пам’ятник знак Юрію Кульчицькому, ми повертаємо ще одну постать української історії. Пам’ятник знак – це художній символ, художній образ. У кожної людини від буде викликати свої асоціації.

Що закладав авторський колектив у цю роботу? Щоб розкрити повністю образ Юрія Кульчицького, є геральдична стела, на якій зображений герб роду Кульчицьких, що символізує, що він був шляхетного роду. Алегорія зброї навкруги геральдичного щита говорить про те, що Юрій Кульчицький був козацького походження, що він був славним лицарем. Мішок кави, з якого всипляться зернятка і перетворюються в золоті монети, символізує, що Юрій Кульчицький був добрим підприємцем, на теперішні часи, ресторатором, який зумів зернята перетворити на золото. Мішки кави, кавник і горнятко символізують те, що він навчив культури споживання кави, і навчив Європу пити каву. Нарешті кульчик у вусі символізує те, що він власне Кульчицький», – розповів Володимир Сколоздра, один із авторів пам’ятника.

Довідка

Юрій-Франц Кульчицький назавжди увійшов в історію, як видатний герой та рятівник Відня.

За свої заслуги Ю. Кульчицький отримав щедру винагороду: всі турецькі запаси кави (близько 300 мішків). Галичанин, який знав технологію приготування напою, започаткував у Відні, а згодом і у Львові кавову традицію. Спершу Кульчицький розносив каву на таці по вулицях міста, а згодом відкрив першу кав`ярню. Напій набув такої популярності серед віденців, що через деякий час у багатьох куточках міста почали діяти подібні заклади, а Кульчицький очолив окрему спільноту продавців кави.

Австрійці пам`ятають і шанують українця, бо саме йому завдячують знаменитою на весь світ віденською кавою. Ще у 1862 р. одну з віденських вулиць було названо на честь Юрія-Франца Кульчицького — Kolschitzky-Gasse, а в 1885 р. на одному з наріжних будинків цієї вулиці було встановлено бронзову скульптуру українця. Це одягнутий в турецький стрій козак-галичанин, який тримає тацю з невеличкими філіжанками кави. Також у Відні існує кав`ярня з промовистою назвою «Grand Cafe Zwirina zum Kolschitzky».

Фото: прес-служби ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *