ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині оголошено карантин через скажених тварин

|

На території Олеська і Красного – карантинні обмеження. Їх впровадила державна надзвичайна протиепізоотична комісія Буської РДА. Річ у тім, що за останній місяць агресивні тварини двічі наближались до обійсть краян, нападаючи на собак, – повідомив начальник управління ветеринарної медицини в Буському районі Ігор Белей. Про ситуацію зі захворюванням в районі повідомляє видання Vbusk.   

Зокрема, нещодавно мешканка смт.Олесько Н.Токарська побачила мертву лисицю на власному подвір`ї та одразу повідомила про небезпечну знахідку до ветслужби. Дослідження Львівської регіональної державної лабораторії ветмедицини підтвердили, що тварина хвора на сказ, тож у селищі запровадили усі необхідні карантинні обмеження, провакцинувавши з початку року загалом 315 собак та 53 котів.

Другий випадок стався в колишньому селищі цукровиків. Володимир Тищенко став очевидцем кривавої сутички між собакою та рудою гостею, яка потрапила на подвір`я вночі. Поведінка звіра була неадекватною, та чотирилапий господар швидко розправився з агресоркою. Тіло тварини господар одразу ж відвіз до ветеринарної лабораторії. Його невтішні підозри підтвердились – лис виявився носієм небезпечної хвороби. Загалом протягом року працівники ветмедицини обстежили і щепили 491 собаку та 124 котів. У зв`язку з цим проводяться відповідні заходи, аби ситуація постійно була під контролем. Є небезпека і від безпритульних собак, які можуть бути носіями смертельної недуги.

«У зв`язку зі складною епізоотичною ситуацією зі сказу в районі є загроза виникнення захворювань і у людей. Спостерігаємо зграї безпритульних тварин в населених пунктах, перевищення щільності популяції лисиць, неправильне утримання домашніх тварин», – зазначила Надія Назарко, лікар-епідеміолог Буського районного лабораторного відділення Бродівського МРВ СЕСУ, наголосивши, що головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки – втрата відчуття страху.

«Звірі втрачають обережність і вдень з`являються в населених пунктах, місцях випасу і утримання худоби, нападають на людей і тварин. У пізній стадії захворювання, коли розвиваються паралічі, лисиці ледве пересуваються», – додала вона.

Сказ у собаки може проходити як у тихій (паралітичній), так і буйній формі, що буває частіше. Період від моменту зараження до захворювання триває в середньому 36 днів, іноді скорочується до 4-7 днів або продовжується до 150 днів. Відтак змінюється поведінка тварини. Собаки, які до цього були злими, внаслідок захворювання стають лагідними, полохливими, сумними. Пізніше при буйній формі спостерігається сильне збудження. Собака зривається з прив`язі, тікає, кидається на людей і тварин, кусаючи їх. Зовнішній вигляд собаки характерний: нижня щелепа відвисає, тече слина, хвіст опущений.

Тож будьте особливо обачними. Не підпускайте дітей до тварин, навіть домашніх улюбленців. Якщо поведінка вашого кота чи собаки є дивною, краще повідомте про це у ветеринарну службу. Пам`ятайте, ця недуга може стати летальною для людини!

Фото: Mukachevo.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *