ОСТАННІ НОВИНИ

Греки відвоювали ексклюзивне право на сир «фета»

|

Греції вдалося виграти битву за назву всесвітньо відомого сиру фета у світовому масштабі, завдяки злагодженим діям прем`єр-міністра Антоніса Самараса, який виніс питання на найвищий політичний рівень, і грецького комісара Марії Даманакі, пище УНІАН.

Суперечка стосувався договору між ЄС і Канадою щодо зони вільної торгівлі, текст якого спочатку дозволяв канадській промисловості використовувати назву «фета» для сирів такого типу, повідомляє РІА Новости з посиланням на грецький сайт ділової інформації «Нафтемпорікі».

 У Євросоюзі фетою може називатися лише грецький сир. За повідомленням офісу грецького комісара, на переговорах було знайдено формулу для називання сирів, вироблених у Канаді, відповідно до якої назва «фета» буде вживатися із застереженням про «невід`ємні права». Це означає, що використовувати назву «фета» можна тільки разом з такими фразами, як «типу фета», «у стилі фета», «на зразок фети» і разом з помітними посиланнями на географічне місце його походження. Таке ж застереження стосуватиметься і назв інших відомих європейських сирів – асіаго, фонтіна, горгонзола і мюнстер.

Питання про право на назву «фета» було поставлено на засіданні Єврокомісії кілька тижнів тому, коли обговорювався договір Євросоюзу і Канади. Цю тему піднімав і прем`єр Греції Самарас на зустрічі з головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, а голова Єврокомісії обговорював остаточне формулювання з канадським прем`єром Стівеном Харпером, сказано в повідомленні.

Досягнута угода є надзвичайно важливою і створює хороший прецедент для переговорів щодо зони вільної торгівлі між ЄС з США та азіатськими країнами, зазначає видання, за твердженням якого, саме після статті в «Нафтемпорікі» і було піднято питання про право Греції на назву «фета».

Варто відзначити, що «фета» для греків, як сало для українців. Греки вживають цей баранячий сир майже щоденно. І не лише в традиційному селянському салаті, який ми звикли називати «грецьким», її всіляко готують у гарячих стравах, роблять соуси та навіть дають у фруктові десерти. 

Фото: Povararuneta

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *