ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові обговорюють міжконфесійні взаємини в України

|

3 жовтня в Українському католицькому університеті у Львові розпочалася міжнародна конференція«Релігійний плюралізм як політичний чинник в Україні». Понад 20 науковців з України, Німеччини та США будуть обговорювати міжрелігійні взаємини на території України крізь призму часу, політичної ситуації та викликів, які постають перед нашою країною у зв’язку з цим. Конференція триватиме до 5 жовтня, повідомляє прес-служба УКУ.

Виступаючи з вітанням, ректор УКУ о. д-р Богдан Прах зазначив, що такі заходи дають змогу не лише обговорити існуючий стан справ, а й, використовуючи досвід інших країн, знайти виходи з можливих критичних ситуацій. Окрім того, це хороша перспектива для встановлення міжконфесійного діалогу.

На думку проректора з наукової роботи УКУ Олега Турія, релігійна ситуація в Україні є унікальною для світу. На відміну від сусідніх країн, в Україні немає тотального домінування однієї з конфесій, і на нашій території неможливо застосувати принцип «cuiusregio, eiusreligio» («кого країна, того і віра»), тому релігії і конфесії на тут співіснують протягом історії. Саме така ситуація є достатньо перспективною для дослідження. А зацікавлення цією тематикою в Німеччині є логічним продовженням співпраці УКУ з Інститутом дослідження Східної та Південно-Східної Європи (IOS) (Реґенсбург, Німеччина) щодо вивчення міжконфесійних взаємозв’язків в Україні. Це також дає можливість німецьким науковцям сформувати свій погляд на цю ситуацію.

Окреслюючи можливість виникнення міжконфесійних конфліктів в сучасній Україні, Олег Турій розповів про історію формування і відновлення церков та релігійних організацій протягом 1991-2013 р.р.: «Міжконфесійних конфліктів як таких не було. Були конфлікти радше всередині самих конфесій. Їхнім джерелом є невирішена проблема самоідентифікації релігійних спільнот», – вважає історик.

Відтак, релігійна свобода, яка постала після здобуття Україною незалежності, лише виявила ці проблеми.

На триденній конференцій експерти планують розглянути питання взаємодії Церкви з державою та суспільством, впливу релігійного виміру на історичну пам’ять, існування Церков в умовах тоталітарних режимів, а також детальніше розглянути релігійні меншини та їх культуру на території України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *