Цьогоріч на ринках міста було додатково створено близько 600 вільних торгових місць. Однак, як зазначають у департаменті економічної політики, проблема стихійної торгівлі у невстановлених місцях і з порушенням санітарно-гігієнічних вимог залишається актуальною. Про це інформує прес-служба Львівської міськради.
«Стихійна торгівля – це не лише порушення правил благоустрою, але й явище, яке негативно впливає на імідж нашого міста. Продукти на вулиці реалізують у пилюці, а погодні умови сприяють розмноженню бактерій, особливо у молочних продуктах, що може негативно відобразитись на здоров’ї покупців», – розповіли у відділі торгівлі департаменту економічної політики.
За інформацією Львівського міського управлінні Головного управління держсанепідслужби у Львівській області, за 8 місяців 2013 року сума гострих кишкових інфекцій (гастроентероколіти, дизентерія) зросла порівняно з аналогічним періодом минулого року в 1,3 рази. Відтак, зареєстровано 1547 випадків, з них – 1125 серед дітей до 17 років. Спостерігається і ріст захворюваності сальмонельозом в 2,2 рази ( 71 випадок, з них 21 серед дітей до 17 років проти 32 випадків, з них 13 дітей за 8 місяців 2012 року). Дещо зросла захворюваність інфекційним гепатитом ( 16 вип. – з них 2 серед дітей до 17 років проти 12 вип. – з них 6 серед дітей та аналогічний період минулого року ).
«Основні фактори інфікування: недотримання правил особистої гігієни, споживання немитих овочів та фруктів, кисломолочної продукції, м’ясних кулінарних виробів домашнього приготування , придбаних на ринках міста, в т.ч. на стихійних ринках.
Перед тим, як придбати продукти харчування необхідно звернути увагу на умови зберігання, терміни реалізації і цілісність упаковки продукту.
Переважаючим фактором ймовірного інфікування можна вважати домашню молокопродукцію (сир, молоко, сметана) і м’ясну кулінарію домашнього виготовлення придбану на стихійних ринках. Зазвичай, торгівля такими товарами проводиться безпосередньо «з землі» . Крім того, серед пересічного населення є багато носіїв патогенних штамів мікроорганізмів, в т.ч. туберкульозу, які безпосередньо виділяють збудника при кашлі, розмові. Таким чином збудник може потрапити в продукцію як первинно (при виготовленні і недотримання правил особистої гігієни), так і вторинно з мікрочастинками пилу, слизу», – повідомила Вікторія Нижник, головний спеціаліст Львівського міського управління Головного управління держсанепідслужби у Львівській області.
«Відтак, ми закликаємо мешканців не купувати продукти у не встановлених місцях без гарантії їх якості та свіжості. Попит породжує пропозицію, тож якщо мешканці купуватимуть продукти на ринку, це стимулюватиме торговців переходити у відповідні місця, де будуть перевірятись ті сільськогосподарські продукти та городина, яку вони реалізують», – зазначила Галина Шарко, начальник відділу торгівлі.
Нагадаємо, відповідно до ухвали Львівської міської ради «Про правила благоустрою міста Львова», штраф за їх порушення становить від 510 до 1700 грн.