ОСТАННІ НОВИНИ

Експерти назвали найзакритіші органи місцевої влади в Україні

|

Чернівецька обласна державна адміністрація та Івано-Франківська міська рада є найзакритішими органами місцевої влади в Україні за рейтингом виконання Закону «Про доступ до публічної інформації» у 2012-2013 роках. Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран, представляючи результати відповідного моніторингу.

Він нагадав, що його центр з червня 2011 року здійснює постійний моніторинг виконання 650 органами влади закону про доступ до публічної інформації. Згідно з результатами моніторингу, у 2012-2013 роках найвідкритішими стали Харківська, Дніпропетровська, Запорізька та Полтавська області, а найзакритішими – Тернопільська, Закарпатська та Одеська.

Найвідкритішими облдержадміністраціями є Сумська, Запорізька та Тернопільська, тоді як найзакритішими – Чернівецька ОДА, Рада міністрів Криму і Житомирська ОДА. Серед міських рад обласних центрів найвідкритішою визначено Сумську міськраду, а також Запорізьку та Хмельницьку. При цьому в Івано-Франківську, Дніпропетровську та Сімферополі – найзакритіші міські ради.

Також моніторингом було визначено п`ять найзакритіших тем, на які чиновники найбільш неохоче дають відповіді. Це – забезпечення органами місцевої влади мовних прав громадян України, процедури проведення державних закупівель та інформація щодо бюджету, оздоровлення дітей, декларації державних службовців, а також фінансування медичної галузі, зокрема, кількість коштів, витрачених на закупівлю ліків для хворих на ВІЛ/СНІД, гепатит та онкохворих.

«Органи влади на місцевому рівні хоч і почали краще виконувати закон, але ті самі проблеми у них залишаються, що й у минулому році: або ненадання відповіді органами місцевої влади, або надання неповної відповіді», – повідомив Таран. За словами експерта, протиправні відмови у наданні запитів оскаржуються, і за останній рік понад 20 чиновників були притягнуті до адміністративної відповідальності за порушення Закону «Про доступ до публічної інформації».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *