ОСТАННІ НОВИНИ

Через дощі фермери втратять 6 млрд гривень

|

Через надмірні опади аграрії не встигають вчасно прибрати кукурудзу і соняшник, що призведе до загальних збитків у розмірі 6 млрд грн

Як повідомили «Коментарям» в «Українському клубі аграрного бізнесу», станом на 23 вересня обмолочено 40% посіяного соняшнику. Темпи збирання впали на 35 % порівняно з минулим роком. Якщо соняшник «простоїть» в полі ще два тижні, варто очікувати істотних втрат в якості цієї культури до 1 млн тонн.

В УКАБ зазначають, що кукурудзи цього року посіяли рекордно багато – 4,9 млн га . Терміни осінньо – польових робіт скоротилися на 65 % порівняно з 2012 роком. Це означає , що аграрії не встигнуть її вчасно зібрати і будуть змушені залишити на зиму в полях. Також створюється небезпека того, що фермери не зможуть провести необхідні роботи з посіву озимих зернових.

Через уповільнення в зборі ярих культур існує небезпека, що 30-35 % озимих будуть посіяні пізно, вони можуть « погано» перезимувати, а в гіршому випадку навіть замерзнути.

За останніми даними , озимих на зерно посіяно 1,5 млн га (18% від запланованих площ), що свідчить про відставання в темпах посіву на 61 % відносно минулого року.

«У 2013 році аграрії перебувають у досить складній ситуації, існує можливість, що фінансові результати будуть нижчими , ніж у 2008 році через різке падіння закупівельних цін, зростання вартості паливно-мастильних матеріалів і добрива» , – вважає президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.

Як повідомляли «Коментарі», в Гідрометцентрі прогнозують, що через несприятливі погодні умови і пов’язаного з ними зниження темпів посіву, до 30% посівів озимих можуть погано перенести зиму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *