ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні святкують День прапора

|

Наступного року День державного прапора відсвяткує свій десятирічний ювілей

Це свято було встановлено 23 серпня 2004 року указом Президента Леоніда Кучми, хоча державним символом синьо-жовтий стяг став на 13 років раніше, в 1991-му. Історія ж його налічує не одне століття, хоча досі і рябіє деякими «білими плямами».

Як стверджують деякі дослідники, вперше появу полотен у таких кольорах було задокументовано в часи Грюнвальдської битві 1410 року, коли проти серед інших виступили і підрозділи, сформовані на землях, що входять у сучасну Україну. Серед них – «Леопольська» хоругва з жовтим левом на лазурному тлі. У XVI-XVII століттях хоругви таких кольорів використовувалися у Війську Запорізькому разом з іншими полотнищами, проте з часом, з XVIII століття, стали домінуючими. Прообраз ж українського прапора в його нинішньому вигляді з’явився 14 січня 1918 року в часи УНР, коли Центральна Рада видала закон про прапори флоту. Прапором військового флоту став синьо-жовтий двоколір, із зображення золотого тризуба з білим внутрішнім полем на синьому тлі. Варто зазначити, що в ті ж часи був у ходу і «зворотний» сучасному варіант: з жовтим полем вгорі і синім –  внизу.

Сучасний же прапор, незважаючи на те, що його часто називають «жовто-блакитним», насправді є синьо-жовтим стягом. Він являє собою прямокутне полотнище з двох рівновеликих горизонтальних смуг: верхньої – синього і нижньої – жовтого кольору, і відношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Коментарі

Фото – PHL

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *