ОСТАННІ НОВИНИ

Мешканці Львівщини власними руками нищать екосистему

|

Департамент з питань цивільного захисту облдержадміністрації інформує, що станом на 6 серпня цього року у природних екосистемах на території області виникло 347 пожеж, пов’язаних із самовільним спалюванням рослинності та її залишків на загальній площі 67,7 га, у тому числі – 49 пожеж на торфополях загальною площею 2,56 га. Про це повідомили у прес-службі ЛОДА.

На ліквідацію даних пожеж залучалися підрозділи Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області, сили та засоби установ та управлінь центрального і обласного підпорядкування, служб цивільного захисту області, районів та міст обласного значення. При цьому відволікається від виконання основних завдань за призначенням значна кількість техніки та особового складу, а також витрачаються значні матеріальні ресурси.

Найгіршим є те, що пожежі завдають непоправимої шкоди ґрунтам, рослинному та тваринному світу, призводять до забруднення атмосферного повітря. Спалювання листя та трави призводить до руйнування ґрунтового покриву, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. Знищення природної листяної підстилки в подальшому мінімум вдвічі збільшує промерзання ґрунту.

Нагадуємо, що самовільне випалювання сухої рослинності у смугах відводу автомобільних доріг і залізниці, випалювання стерні, луків, пасовищ, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах та поза їх межами без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища, або з порушенням умов такого дозволу тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу у розмірі від 170 до 340 гривень на громадян та від 850 до 1190 гривень – на посадових осіб.

Працівниками Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області, Державної екологічної інспекції  у Львівській області, Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області, Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства постійно ведеться моніторинг стану пожежної безпеки, проводяться рейди з метою попередження виникнення пожеж в екосистемах. Всього, станом на 6 серпня поточного року, фахівцями зазначених вище служб проведено 1525рейдів, при цьому притягнуто до адміністративної відповідальності 209 осіб.

На період ведення жнивної кампанії посилено контроль за станом пожежної безпеки під час польових робіт із збирання врожаю 2013 року та робіт із заготівлі кормів для потреб тваринництва.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *