ОСТАННІ НОВИНИ

В УКУ викладатимуть історію за новою інноваційною моделлю

|

Історичну програму Українського католицького університету реформують. Буде запроваджено якісну, інноваційну програму. Про це розповів декан гуманітарного факультету, історик Ігор Скочиляс, інформує прес-служба УКУ.

 «Ми запроваджуємо якісну, інноваційну програму. З одного боку, вона відходить від традиційної схеми Михайла Грушевського, сфокусованої на етноцентричному лінійному представленні минулого України, а з іншого – пропонує сучасну модель викладання історії в стінах УКУ», – каже І.Скочиляс.

Таку реформу Ігор Скочиляс пояснює просто – підходи, що застосовують на сьогодні більшість українських університетів, не відповідають сучасним вимогам гуманітаристики і потребам ринку праці. «Точками розрізнення історичної програми УКУ є академічність (поєднання науки та едукації), відповідність європейським критеріям якості освіти та найновішим досягненням у сфері гуманітарних наук, відкритість на потреби й очікування українського суспільства, врахування потреб ринку праці та акцент не лише на умовах навчання, а й на кінцевому результаті – знаннях і навиках, які отримують наші випускники», – додає декан.

Власне реформування історичної програми гуманітарного факультету обговорили в експертному середовищі, відповідна ініціатива була підтримана на останньому виїзному засіданні наукового семінару гуманітарного факультету і затверджена рішенням ректорату Українського католицького університету. Відтак, уже з вересня студенти-історики УКУ навчатимуться за новою програмою, що передбачатиме появу низки навчальних курсів, програм, семінарів і спецкурсів, розширення міждисциплінарного діапазону компетенцій теперішніх викладачів, запрошення до викладання нових лекторів та гостьових професорів з усієї України.

«Ми повинні виховати і професійно підготувати молодого історика, який приходячи у архів, музей і бібліотеку, володіє фаховими компетенціями, щоб працювати з тим чи іншим джерелом, вміти поставити питання до цього джерела як до продукту тогочасної епохи, критично осмислювати науковий доробок та засвоїти навики академічного письма», – зазначив Ігор Скочиляс.

Реалізація інноваційної моделі в найближчій перспективі, на думку історика, дасть змогу сформувати наукові школи (модерної історії України, церковної історії тощо), запровадити міжфакультетські програми (ідея Київської Церкви) і міждисциплінарні моделі викладання (мовні компетенції, синергія історичних і філологічних програм, цивілізаційний підхід тощо).

Однією з родзинок програми стануть додаткові предмети в основі усіх навчальних програм Університету. Це економіка, фінанси, маркетинг, менеджмент, управління проектами. Міжнародна академічна співпраця Університету дозволить втілювати спільні магістерські програми, зокрема студенти зможуть отримати подвійний дипломом УКУ,  Варшавського університету або Українського вільного університету в Мюнхені.

УКУ також залучить до викладання насамперед практикуючих дослідників відомих наукових шкіл і середовищ, які свої знання, вміння, практичні навики і наукові компетенції зможуть передати студентам. Таким чином, частину навчального плану історичної програми складатимуть майстер-класи провідних спеціалістів як з України, так і за кордону (професори Томаш Вюнш з Німеччини, Філліп Портьє з Франції, Олексій Толочко та Наталія Яковенко з Києва тощо).

Нова інноваційнаі модель передбачає відхід від лінійного вивчення історії України як замкнутого простору до представлення її минулого в контексті ширших цивілізаційних процесів як території, де проживали не лише українці, а й представники інших етносів. Тому ще однією інновацією стане викладання історії різних українських регіонів у «системі координат» культурних, політичних, правових, релігійних і соціальних моделей тих держав, до складу яких ці регіони-землі входили. Це курси «Історія кримського ханства в Османській імперії», «Етнокультурної історії» (історія вірмен, гагаузів, євреїв, караїмів, поляків, німців, сербів тощо).

Специфікою  викладання світової історії стане те, що викладачі зосереджуватимуть увагу студентів не лише на європейському континенті, а й на Азії, Африці, Америці. Для поглибленого засвоєння знань, передбачені щотижневі наукові семінари, лекції та майстер-класи гостьових професорів, навчально-пізнавальні поїздки в різні регіони України та сусідні держави.

 «Ми вважаємо, що ця програма стане однією з найкращих в Україні, і з 1 вересня готові її впроваджувати. На сьогодні немає жодного вишу, де б реалізовувалася класична модель університету у поєднанні науки та едукації», – підсумував Ігор Скочиляс.

 Фото: прес-служба УКУ

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *