Пам’ять жертв Волинської трагедії вшанують в Україні та Польщі

|

6-7 липня у Волинській області та в селі Сагринь на території Польщі відбудуться спільні польсько-українські акції зі вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії 1943 р. за участі громадських і релігійних діячів з Польщі та України, повідомляє прес-служба УКУ.

Організаторами заходу виступили Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки та Український католицький університет.

Програма розпочнеться спільною екуменічною молитвою у с. Павлівка, де розташований меморіал на місці поховання польських жертв, яких вбили 1943 року.

«Молитва є найкращим засобом, щоб додати іншого виміру подіям Волинської трагедії.  Ми хочемо разом помолитися і поговорити про те, на чому ми “стоїмо” з осмисленням своєї історії, та як не допустити повторення трагічних помилок у майбутньому», – розповів проректор із призначення та місії УКУ Мирослав Маринович.

Саме в Павлівці 2003 року зустрілися тодішні президенти України й Польщі Леонід Кучма та Олександр Квасьнєвський на знак примирення з нагоди 60-ї річниці Волинської трагедії.

Після цього в Луцьку відбудеться спільна прес-конференція за участю ректора Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки проф. Ігоря Коцана, голови Польсько-Українського форуму Генрика Вуєца, президента України (1991-1994) Леоніда Кравчука, редактора «Газети виборчої» Адама Міхніка, депутата Європарламенту, голови партії «Польща є найважливіша» Павла Коваля та проректора Українського католицького університету Мирослава Мариновича. Прес-конференція проходитиме в будинку історичного факультету Східноєвропейського національного університету.

На закінчення першого дня відбудеться семінар за участю науковців і громадських діячів «В об’єднану Європу – примиреними», модераторами якого виступлять професор УКУ Ярослав Грицак та декан історичного факультету Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки Анатолій Шваб. Цього ж дня відбудеться вистава театрів «Сцена» (Люблін) та «Арабески» (Харків) про Волинську трагедію 1943 року.

Наступного дня поминальні заходи прийматиме польська сторона. На 7 липня заплановане  богослужіння у с. Сагринь (Люблінське воєводство, Польща) на могилах українських жертв братовбивчого конфлікту.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *