ОСТАННІ НОВИНИ

Українські банки можуть змусити платити за прострочення депозиту

|

Відповідний законопроект (щодо відповідальності банку за порушення умов договору банківського вкладу (депозиту) депутати розглянуть у першому читанні на цьому тижні, пише ТСН.

Якщо Верховна Рада ухвалить документ, банкам доведеться платити неустойку в разі порушення строків повернення депозиту в розмірі 1% від суми вкладу за кожний прострочений день.

“Банк-боржник зобов`язаний розрахуватися з клієнтом протягом 7 днів з дня пред`явлення претензій”, – зазначає автор проекту нардеп від КПУ Вікторія Бабич. Вона пояснює появу законопроекту тим, що в умовах світової економічної кризи, випадки несвоєчасного повернення депозитів стали масовими.

На думку експертів, банки спробують домогтися пом`якшення закону. “Думаю, що закон пройде в першому читанні, оскільки багато депутатів тримають у банках валютні депозити і зацікавлені в їхньому захисті, – говорить банківський аналітик Ерік Найман. – Але його, я думаю, норми штрафів пом`якшать – адже банки зазвичай переносять всі ризики на клієнтів. Думаю, що цей закон до другого може істотно змінитися”.

Радник президента асоціації українських банків Олексій Кущ вважає штрафи драконівськими, пишуть “Вести”. За його словами, спочатку потрібно розібратися з видами депозитів.

“До цих пір цей момент не відрегульований. 1% щодня від суми вкладу – це драконівський штраф, потрібно прив`язуватися до облікової ставки НБУ, наприклад, подвійний, і цей штраф потрібно прописувати в угоді. Але проблема в тому, що у нас розмиті поняття депозитів – до запитання (у будь-який момент можна забрати гроші) і терміновий (з високим відсотком, але при умові розірвання угоди раніше терміну). Спочатку потрібно визначитися, на яких умовах та в який термін клієнт може розірвати угоду, а потім визначати штрафи для банків”, – зазначив Кущ.

А ось член ради Нацбанку України, екс-нардеп Василь Горбаль вважає, що Україна вийшла з кризи і сумнівається, що затримки вкладів банками почастішали.

“Україна вийшла з кризи. А ті кілька випадків з невиплатою депозитів відбулися з суб`єктивних причин. Умови взаємовідносин банку і клієнтів в частині порушень платіжної процедури чітко прописані в законах, а Цивільним кодексом чітко встановлено відповідальність за порушення умов угоди. І прописати в угоді інше, ніж прописано в кодексі не розумно і неправильно. Скоріше, потрібно піднімати питання про можливості фонду гарантування фізичних осіб та підвищувати суми ліміту гарантування. Зараз це 200 тис. грн, а, можливо, потрібно піднімати до 100 тис. євро. Я не думаю, що проект пройде, адже пеня від банку, який “ліг,” нічого не дасть вкладнику, навіть за наявності рішення суду”, – сказав Горбаль.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *