ОСТАННІ НОВИНИ

Будівництву біля Святоюрської гори дали зелене світло

|

Протистояння між мешканцями та фірмою-забудовником через майбутнє будівництво поблизу Святоюрської гори, на вул. Озаркевича, 4а, вийшло на новий віраж. Попри медійну атаку ініціативної групи мешканців, протест під стінами міської ради й залякування, що нова багатоповерхівка закриє вид на храм Святого Юра, депутати Львівської міської ради все ж дали хід до початку зведення будівлі. Власне саме будівництво на цьому місці може розпочатись через 4-5 місяців.

Ажіотаж довкола будівництва у затишному районі Львова, який межує із зоною ЮНЕСКО, розпочався близько місяця тому. Про наміри ТзОВ «Розвиток нерухомості» звести житлово-офісний центр поблизу лічниці імені Шептицького стало відомо після рішення Галицького районного суду м. Львова. Суд змусив міськраду винести питання на розгляд сесії, оскільки визнав, що Львівська міськрада незаконно не приймала рішення за зверненнями ТзОВ «Розвиток нерухомості» від 12.12.2011 р., 11.04.2012 р., 02.01.2013 р. про затвердження проекту землеустрою щодо відведення позивачу земельної ділянки площею 0,45 та на вул. Озаркевича, 4-а у м. Львові в оренду терміном на 10 років.

Тоді ж, після згаданого судового рішення, активізувались мешканці, котрим, зрозуміло, не подобається перспектива отримати в сусідство новітній будинок. Протестувати громадяни, які живуть поруч, прийшли й під стіни мерії, де мало розглядатись це питання. Щоправда думки протестувальників розділились. Одні виступали категорично проти будь-якої будови, аргументуючи, що важка техніка знищить їх столітні помешкання та існуючі сади. Інші, більш помірковані, заявляли, що загалом не проти будівництва, та все ж не хотілося б, щоб тут з’явилась багатоповерхівка.

Аби донести позицію громадян, представнику ініціативної групи дозволили виступити у сесійному залі. «Мешканці проти цього будівництва. У нас хочуть відібрати0.147 гаприбудинкової території, знищать дитячі майданчики. Тут розташована лічниця імені Андрея Шептицького. Також тут може бути порушення санітарних норм, адже невідомо чи забудовник дотримуватиметься належної відстані від лічниці. Крім того, між будинками є фруктові сади, їх також можуть знищити», – переконаний голова ініціативної групи мешканців Сергій Лєонтьєв.

Натомість попри небажання мешканців, аби неподалік собору Святого Юра велась будова, сама церква дивиться на це по-іншому. Варто зазначити, що на підтримку будівництва виступив Архієпископ і Митрополит Львівський Ігор Возьняк. У своєму листі до міського голови Андрія Садового, датованому 24 квітням цього року, Владика, зокрема, пише: «Курія Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької церкви ознайомлена з проектними пропозиціями щодо будівництва ТзОВ «Розвиток нерухомості» об’єкта нерухомості на земельній ділянці по вул. Озаркевича, 4 а у м. Львові та повністю підтримує реалізацію цього проекту».

Заспокоїти побоювання людей намагається і директор ТзОВ «Розвиток нерухомості» Микола Дмух. «Багато чуток було навколо цієї теми. Говорили, що забудовуємо Святоюрську гору, зносимо шпиталь Митрополита Шептицького, що це зона ЮНЕСКО. Але насправді жодна з цих чуток не відповідає дійсності: це не зона ЮНЕСКО, ми будуємо у стороні, заступити церкву Св.Юра також не зможемо, оскільки у цьому районі є вищі будинки. Ми ж зводимо 4-6 поверховий будинок. Шпиталь також ми не зачіпатимемо. Свого часу церква продала свої приміщення (кілька старих будівель), які знаходяться на згаданій ділянці, власне з умовою, що територія буде впорядкована, а на місці цих будинків буде зведено житлово-офісний центр. На першому поверсі буде офісне приміщення, яке ми передамо курії львівської єпархії УГКЦ», – розповів М.Дмух.

Водночас він припускає, що ініціаторами спротиву проти будівництва виступили ті ж люди, які раніше намагались захопити ділянку рейдерським способом. Цього не вдалось зробити, ТзОВ «Розвиток нерухомості» довів законність своїх дій у суді.

«У Львові, де не почни будівництво, відразу виходять з протестом мешканці, які заявляють, що це їх споконвічна територія і вони нею володіють з часів князя Володимира і що нікому не дадуть будувати. Є процедура, встановлена законодавством, де чітко прописано, якщо хтось вважає, що це його прибудинкова територія, то може звернутись у міську раду, надати документи про власність на будинок і рішенням сесії закріплять цю територію. Тоді люди мають прибирати, платити орендну плату за землю. Жодних юридичних документів, що це чиясь територія немає. У суді вже намагались оспорити наші права, однак ми довели, що закон на нашій стороні. Думаю, набагато легше сказати якусь інформацію непідтверджену у пресі, а зовсім інше довести свою правоту у суді», – каже М.Дмух.

Відтак, учора на сесії міськради депутати затвердили ТзОВ «Розвиток нерухомості» проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на вул. Є.Озаркевича, 4-а.

Мешканці таким рішенням депутатів залишились невдоволені й кажуть, що знову звертатимуться у суд.

А Микола Дмух запевнив, що коли фірма отримає статус забудовника офіційно, обов’язково будуть проведені громадські слухання, на яких буде представлено проект будівництва і вочевидь буде надано усі відповіді мешканцям, аби надалі не виникало чуток.

Фото: ТзОВ «Розвиток нерухомості» 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *