ОСТАННІ НОВИНИ

Офісний планктон нехтує дипломами

|

Для успішного пошуку роботи хороший досвід, мотивація, зв’язки, особистісні якості і навіть удача важливіші, ніж диплом про вищу освіту – переконані українські офісні працівники. Половині опитаних при влаштуванні на роботу не доводилося пред`являти диплом. Такі дані було отримано в результаті дослідження міжнародного кадрового порталу hh.ua.

Найбільш авторитетні в очах роботодавців дипломи рейтингових національних ВНЗ – університет ім. Т. Шевченка, Києво-Могилянська академія, КПІ, університет ім. В. Гетьмана (КНЕУ) тощо.

«Претендент на ту чи іншу посаду зобов`язаний, перш за все, демонструвати загальні розумові здібності і професійні знання, – вважає Андрій Кашин, координатор дослідницьких проектів Київського міжнародного інституту соціології. – Досвід роботи (особливо – не за фахом) та диплом при цьому стають другорядними». Свої висновки експерт робить на основі досліджень компаній великого та середнього бізнесу, які проводив КМІС.

Соціолог підтверджує дані hh.ua результатами досліджень, проведених КМІСі. «При відборі молодих фахівців роботодавці звертають увагу на розумові здібності претендентів – креативність, здатність аналізувати інформацію, системність мислення, здатність до самонавчання тощо (54%), – стверджує Андрій Кашин. – Крім того, важливі такі особистісні якості, як стресостійкість, гнучкість, ініціативність, відповідальність (51%), практичні навички за фахом (47%) і рівень розвитку комунікативних навичок (37%). Лише 13% компаній відзначають важливість наявності додаткової освіти (тренінги, курси тощо), 21% – досвід роботи, і лише 20% звертають увагу на ВНЗ, який закінчив молодий спеціаліст».

Якщо роботодавець цікавиться наявністю диплома, то лише для уточнення його наявності (52%). Лише у чверті опитаних детально розпитували про освіту і спеціалізації при прийомі на нове місце роботи. Ще 13% кандидатів виконували практичні завдання, щоб підтвердити свою кваліфікацію.

Хороший досвід – головний фактор вдалого пошуку роботи. Також респонденти виділили хороші зв`язки, знайомства і особистісні якості. Навіть удача важливіша, ніж диплом про вищу освіту.

Цікаво, що чим старші респонденти, тим більше вони цінують наявність диплома зі спеціалізації. Респонденти молодшої вікової групи більше покладаються на досвід роботи та особисті якості.

За даними КМІС, найважливішими якостями для працівників вважають практично-професійні навички, вміння вирішувати проблемні ситуації і навички роботи з клієнтами. Однак на брак у нинішніх випускників практичних навичок вказали 61% опитаних роботодавців, відсутність вміння вирішувати проблемні ситуації назвали 38%, брак навичок роботи з клієнтами відзначили 32%.

Випускники інакше уявляють, яких навичок від них очікують роботодавці. Перші помітно переоцінюють важливість навичок роботи з комп`ютером і знання іноземних мов, однак менше ваги надають практично-професійним навичкам та вмінню вирішувати проблемні ситуації.

Результати отримані шляхом опитування зареєстрованих користувачів сайту hh.ua в грудні 2012 року, в якому взяли участь 1302 респонденти, серед яких 52% – чоловіки, 48% – жінки, віком від 20 до 35 років.

КМІС – міжнародна соціологічна компанія, яка спеціалізується на соціально-економічних, політичних та маркетингових дослідженнях.

Фото: shutterstock.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *