ОСТАННІ НОВИНИ

Документи про останні роки КГБ та зародження Руху тепер доступні в Електронному архіві

|

Електронний архів визвольного руху avr.org.ua оприлюднив колекцію партійних документів та матеріалів радянської спецслужби про масовий демократичний рух в Україні 80—90-х років: моніторингові звіти, результати стежень, плани зриву акцій та взяття під контроль демократичних структур.  Про це йдеться у повідомленні прес-центру ЦДВР.

Як вказано у повідомленні, на сайті Електронного архіву визвольного руху avr.org.ua оприлюднено збірку документів про українські демократичні організації 1980—90-х років: їхні витоки, діяльність та протидію їм з боку режиму. Колекція цілісно відображає демократичні процеси в Україні у цей період і є цінним джерелом до вивчення тогочасних подій в УРСР.

Представлені документи висвітлюють становлення національно-демократичного руху в Україні. Зокрема, вони містять інформацію про зародження та розвиток Української Гельсінської спілки, Народного руху України за перебудову та інших організацій.

Колекція складається зі службових листів, доповідей, записок, відкритих листів вищих органів влади УРСР, силових структур, зокрема КГБ та Прокуратури УРСР, МВД, Міністерства юстиції. Документи ілюструють, яким чином працювали «органи» та на що звертали основну увагу.

Цікавими для дослідників будуть моніторинг підготовки святкування Дня злуки Української та Західноукраїнської народних республік, організації живого ланцюга між Львовом і Києвом у 1990 році та плани, яким чином завадити проведенню цієї акції. У колекції можна також знайти інформацію про особливості роботи КГБ у зв’язку зі створенням ГКЧП (Государственный комитет по чрезвычайному положению) та страйками шахтарів Донбасу у 1989—1990-х роках. 

Так, серед матеріалів є звіт про те, як кореспонденти телекомпанії «Ей-Бі-Сі» відвідали Єнакієве Донецької області. «Журналісти спілкувались зі страйкарями, відвідали шахту “Червоний профінтерн”, де фіксували умови проживання та праці робітників. Кореспонденти відзначили відсутність “елементарних житлово-побутових умов у шахтарів на фоні розкішних службових апартаментів управлінців», — розповідає волонтер Центру досліджень визвольного руху, студентка КНУ ім. Тараса Шевченка Анна Постовойтова.

Колекція сформована на основі матеріалів Галузевого державного архіву Служби безпеки України та його регіональних відділень. Територіально документи охоплюють місто Київ, Житомирську, Івано-Франківську, Київську, Львівську, Полтавську, Тернопільську, Харківську, Херсонську області та АР Крим.

«Ми сподіваємося, що наші тематичні колекції допоможуть колегам та сприятимуть науковим дослідженням не лише історії України, але й усього пострадянського простору. Адже документи підрозділів карально-репресивних органів УРСР ілюструють роботу всієї радянської системи», — каже керівник проекту Андрій Когут.

Нагадаємо, що відкритий у березні 2013 року Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 10 305 документів. Місія проекту — робити минуле доступним.

Фото: Argument

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *