ОСТАННІ НОВИНИ

«Кредитна залежність» штовхає Україну до соціальної прірви – експерт

|

На тлі виконання вимог МВФ для отримання чергового траншу кредиту, коли підвищуються ЖК-тарифи, скасовуються пільги, збільшується пенсійний вік, керівництво країни отримає зростання соціальної напруги. Таку думку висловив політтехнолог, директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала, передають «Коментарі».

«Кредитна залежність» нинішньої влади від МВФ, яка триває з середини 2010 року, відчутно підштовхує Україну до краю соціальної прірви. За черговий транш від МВФ «відповість» кожен житель країни – позбавленням пільг, оплатою за підвищеними тарифами за газ і тепло, пенею за борги за ЖК-платежами, вже збільшеним пенсійним віком. Крім того, нещодавня ініціатива Кабміну про скасування пільг на проїзд пенсіонерам, ветеранам та інвалідам виглядає як зняття з народу «останньої сорочки». Дивлячись на складові, створюється цілісне враження про те, що соціальна сфера віддана на відкуп», – сказав експерт.

За словами Бали, влада, спираючись на профільне Міністерство соціальної політики, має негайно зайнятися зміцненням соціальної сфери.

«У світлі оголошеної програми з боротьбі із бідністю, виконання умов МВФ явно суперечить підвищенню рівня добробуту жителів України. Влада, щоб не розгубити своїх прихильників у базових регіонах, просто зобов’язана зміцнювати соціальну сферу, знижуючи болючість вимог МВФ адресною допомогою та іншими точковими заходами. Неможливо управляти в режимі виключно «батога», має бути ще й «пряник» у вигляді пільг і дотацій тим, хто перебуває в найбільш тяжкому становищі. У цій ситуації влада може спертися на Мінсоцполітики, яке займається розробкою відповідних програм адаптації незахищених верств населення», – зазначив політтехнолог.

Як повідомлялося раніше, для отримання чергового траншу кредиту МВФ Україна має виконати такі вимоги – впровадити пенсійну реформу, схвалити чергове підвищення тарифів на газ і теплопостачання, а також скасувати як антикризовий захід вимогу про обов’язковий викуп рекапіталізаційних облігацій.

Як відомо, нова програма співпраці України і МВФ, схвалена в липні 2010 року, передбачає виділення Україні кредиту на суму 15,15 млрд дол. Термін дії програми становить 2,5 роки. Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш цього кредиту МВФ у розмірі 1,89 млрд дол. Рада директорів МВФ на засіданні 22 грудня 2010 року ухвалила рішення про виділення Україні другого траншу кредиту stand-by в обсязі 1 млрд SDR, що становить 1,5 млрд дол.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *