ОСТАННІ НОВИНИ

Amnesty International звинуватила українську владу в порушенні прав затриманих

|

Правозахисна організація «Міжнародна амністія» (Amnesty International) заявляє, що українці потерпають від тортур, знущань і несправедливих затримань міліцією. Водночас, за твердженням правозахисників, причетні до порушень посадовці часто залишаються безкарними. Про це йдеться у річному звіті “Стан прав людини у світі”, оприлюдненому на сайті організації. У цій доповіді проаналізовано становище у 159 країнах, де чиновники порушують права тих, хто стоїть на шляху їхніх інтересів”.

У новому звіті організації також йдеться про порушення прав біженців, шукачів притулку і про незахищеність представників сексуальних меншин в Україні, яким загрожують утиски та насильство.

«Міжнародна амністія» вказує, що українці мають серйозні проблеми із захистом своїх прав у рідній країні. Йдеться про тортури над затриманими, знущання з боку міліції та досудові ув’язнення підозрюваних.

«Міжнародна амністія» називає позитивним кроком запровадження в Україні нового Кримінально-процесуального кодексу. Проте заступник директора програми «Міжнародної амністії» по Східній Європі та Центральній Азії Давід Діас-Жоґейш вказує на проблеми.

«Попри деякі покращення законодавства, культура залишається та сама. Ми хотіли б, щоб уряд створив спеціальний орган, який би по-справжньому перевіряв міліцію… 2012 року з понад 100 тисяч скарг у прокуратуру на зловживання міліції розслідувано було лише 1%. В результаті були порушені справи проти лише 320 співробітників міліції. Якщо ми маємо систему, яка розслідує лише 1%, то Україна несерйозна, коли заявляє про намагання вирішити проблему тортур і знущань міліції над власними громадянами», – сказав представник «Міжнародної амністії» в інтерв’ю Радіо Свобода.

У новому звіті організації окремо згадано про політично мотивовані досудові ув’язнення колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, яка далі відбуває в’язничний термін.

Окремо правозахисники звертають увагу на проблеми представників сексуальних меншин в Україні, яким загрожує насильство й відверта дискримінація.

Радіо Свобода


 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *