ОСТАННІ НОВИНИ

У Шевченківському гаї вчитимуть виробляти калаталки

|

Музей народної архітектури та побуту розпочинає проект «Дерев’яні калаталки. Відродження Великодніх традицій». Майстер-класи  з виготовлення калаталок відбуватимуться у Великодній піст,  вівторок  та четвер, з 21 березня до 25 квітня 2013 року, з 12.00 до 16.00 год, інформує прес-служба Львівської міськради.

Навчання проводитиме майстер Богдан Новак, який «відродив» традицію виготовлення калаталок і має у своїй збірці понад 20 видів таких виробів.

Цьогоріч у Музеї народної архітектури та побуту вперше розпочинається такий проект, який передбачає презентацію колекцій калаталок  та бил, майстер-класи з виготовлення калаталок протягом Великоднього посту та представлення створених калаток на Великодні свята 5-6 травня.

Презентація проекту  відбудеться  19 березня 2013 року о 14:00 год у Великому виставковому залі.

Довідка

У весняній обрядовості побутує звичай калатання. Калатання – це  давній спосіб утворення звуків, до якого вдавалися коли ще не було дзвонів. Найперше калаталки застосовували для зазивання весни. Побачивши уперше навесні бузька у небі, діти хапали калаталки і радісно калатали. Маленькі калаталки були чи не найпершими  дитячими іграшками. Пізніше початок весни співпадав з початком Великого посту. У храмах не дзвонили у дзвони, а  використовували великі била. Хлопці у Страсний четвер та п’ятницю калатали на церковному подвір’ї.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *