ОСТАННІ НОВИНИ

Розвиток кооперативних об’єднань є пріоритетним для Львівщини – Костюк

|

Голова Львівської облдержадміністрації Михайло Костюк взяв участь у засіданні колегії Міністерства аграрної політики та продовольства України та виступив з доповіддю щодо результатів роботи агропромислового комплексу області у 2012 році та завдань галузі на 2013 рік. Про це повідомляє прес-служба Львівської ОДА.

Михайло Костюк поінформував членів колегії, що у 2012 році в області особливу увагу було зосереджено на запровадженні ефективних форм господарювання та збільшенні виробничого потенціалу агарного сектору економіки. Минулоріч за результатами господарської діяльності на Львівщині було досягнуто приросту виробництва валової сільськогосподарської продукції на 4,6 %, а також виробництва харчових продуктів на 8,6 %.

Окрім цього, за словами голови облдержадміністрації, у 2012 році значну роботу було здійснено щодо розробки близько 60 бізнес-проектів для запровадження малого аграрного підприємництва на селі, напрацьовано програму розвитку сільських територій до 2015 року, розроблено аграрний паспорт області, а також видано науково-практичний посібник зі створення сільськогосподарських кооперативів.

Керівник області особливо відзначив виважену політику Уряду щодо надання державної підтримки, зокрема дотацій фізичним особам за утримання молодняка ВРХ. Разом з тим, він наголосив, що вперше за останні 12 років на Львівщині вдалося не лише зупинити спад поголів’я ВРХ, а й збільшити його чисельність на 5,4 % (12,9 тис. голів).

Михайло Костюк розповів про розвиток особистих селянських господарств, зокрема зазначив, що запроваджена дотація з обласного бюджету за утримання в особистих господарствах 4-х і більше корів дозволила створити більше тисячі ферм сімейного типу. Він також висловив переконання у необхідності подальшої підтримки розвитку сімейних ферм.

Голова облдержадміністрації у своєму виступі також зауважив, що за результатами опитування сільських громад, які відбулись в рамках ініціативи «Рідне село», голови сільських та селищних рад регіону висловили зацікавленість у створенні 969 сільськогосподарських кооперативів. За його словами, розвиток кооперацій є пріоритетним у Львівській області, тому задля створення сприятливих умов для бізнесу на селі, реалізації потреб мешканців сільських територій, впроваджено типові моделі кооперативів, зокрема садівничі, сервісні з обробітку ґрунту, молокозаготівельні та молокопереробні.

Окремо Михайло Костюк розповів про ефективність використання земель області, зокрема оголосив про намір використовувати невитребувані паї та землі запасу виключно під створення кооперативів та фермерських господарств.

Завершуючи доповідь, очільник Львівщини наголосив, що реалізація зазначених заходів у 2013 році дозволить в повному обсязі використати ресурсний потенціал сільського господарства, зберегти сільського господаря та в загальному підвищити добробут населення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *