ОСТАННІ НОВИНИ

Минулого року на Львівщині викрали 815 автомобілів

|

У Львівській області минулого року зареєстровано 359 тисяч автомобілів, а заяв про крадіжку з автомобіля за 2012 рік мешканці подали 815. Про це інформує ВЗГ ГУМВСУ у Львівській області.
За рік у Львові та області обкрадають кожного чотирьохсотого автовласника. При цьому слід зауважити, що  не кожен потерпілий внаслідок крадіжки з автомобіля пише заяву в міліцію. І другий – кількість подібних злочинів щороку зростає.
Як розповів старший дільничний інспектор Руслан Притула, зловмисникам багато часу не треба, 3 – 5 хвилин, підходять до машини, розбивають скло, викрадають сумку, барсетку і відразу втікають. 
Проте в дуже багатьох випадках злочинці крадуть щось із автівок через неуважність і забудькуватість власників автомобілів.

Статистика каже, що в 110 випадках з минулорічних 815 злодії проникали в автомобіль шляхом вільного доступу – тобто, через відчинені дверцята.  Ще 90 випадків – з тих самих 815 – для того, щоб проникнути всередину автомобіля злодії пошкоджували двері або замки. 65 випадків – шляхом підбору ключа та 50 випадків – розбивали скло. Всі інші способи – варіації на вищезгадані теми.
«Розбивають скло цеглою, каменем, замотаним   в якусь ганчірку або свічкою від автомобіля», – розповів Руслан Притула. 
Побутує думка, що жертвами крадіжок із автомобілів частіше стають жінки. Насправді – ні. Статистика говорить про зовсім інше. Серед потерпілих жінки становлять всього 25%, чоловіки – відповідно 75%. 
Варто зауважити, що з автомобілів викрадають все, що має хоч якусь цінність: магнітоли, навігатори, телефони, особисті речі, а також залишені у салоні автомобіля документи. Акумулятори, колеса та навісні багажники останнім часом теж привертають увагу злочинців. Доходить до казусів – перед святами з салону автомобіля було викрадене вершкове масло, залишене господинею.
Улюблений час роботи злочинців – вечірній та нічний час – з 20.00 до 02.00, обід з 12.00 до 15.00, і всього 5% скоюють крадіжку з автомобілів з 18.00 до 19.00. Особливу уважність варто проявляти також в певних ситуаціях зранку і ввечері.
Ще один цікавий момент – найчастіше речі викрадають з ВАЗівської класики. Очевидно, причина в тому, що ці автомобілі найпростіше відчинити. Друге місце – за автомобілями Опель і третє з приблизно однаковим результатом – за Міцубіші, Фольксвагенами та Рено.
Викрадене найчастіше – сумки, барсетки, гроші, документи, мобільні телефони та ноутбуки.
Найбільша сума викраденого у 2012 році – 10 тисяч гривень та 3 тисячі доларів. Їх власник просто залишив у барсетці на сидінні, а сам на кілька хвилин відлучився. За сигаретами. Автомобіль, до речі, він залишив незамкненим на проїзній частині.
По районах Львова розбивка така. Найбільше крадіжок із автомобілів скоюється у Сихівському та Шевченківському, за ними Личаківський, Галицький та Залізничний. І найбезпечніший район по цьому виду злочинів – Франківський.
Існують і більш вишукані способи обікрасти ваше авто – відволікти увагу і виманити водія на вулицю. Причиною може стати проколоте колесо, наїзд на якусь штучно створену перешкоду. Ви виходите з салону щоб оцінити ситуацію, а в цей час з вашого автомобіля миттєво крадуть все, що встигнуть.
Окрім цього, не забувайте зачиняти автомобіль. Завжди, навіть якщо виходите на півхвилини і не відходите від авто більше ніж на 10 метрів.
Під час руху теж дверцята автомобіля повинні бути заблоковані. Паркуватись, і особливо залишати автомобіль на ніч краще на стоянках із охороною та відео спостереженням. Якщо ж такої можливості немає – в освітленому місці.
Не залишайте на виду цінні речі або будь-які предмети, що можуть привернути увагу злочинця.
Міняючи колесо, оглядаючи розбиту фару, відповідаючи на чиїсь запитання – завжди тримайте автомобіль в полі зору. Ми не хочемо сказати, що всі, хто привертає вашу увагу є потенційними злочинцями, але таке дійсно буває – це факт.
Обладнайте автомобіль надійною сигналізацією – це теж допомагає. Але головне – будьте пильними.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *