ОСТАННІ НОВИНИ

Канадійські освітяни поділяться своїм досвідом з львівськими колегами

|

Сьогодні, 14 лютого, в актовій залі Національного університету «Львівська Політехніка» розпочався семінар на тему: «Зміцнення українсько-канадського партнерства у сфері вищої освіти». Про це повідомила прес-служба Львівської облдержадміністрації.

Учасниками даного заходу стали Надзвичайний та повноважний посол Канади в Україні пан Трой Лулашник, голова Львівської ОДА Михайло Костюк, ректори, президенти та директори п’ятнадцяти відомих канадських університетів, а також ректори львівських вишів.

«Головна мета нашої зустрічі – обговорити та знайти шляхи створення ефективної системи співпраці у трикутнику влада–наука–бізнес, через створення  дієвої системи комерціалізації інновацій. Я вдячний, що канадські ректори зголосилися поділитись своїм значним досвідом у цій сфері, адже за розвитком інноваційних технологій та темпами їх запровадження Канада посідає перші позиції у світі», – зауважив Михайло Костюк.

У сфері вищої освіти такий рівень зустрічі відбувається вперше, хоча співпраця окремих університетів двох держав розпочалася ще у 90-х роках минулого століття. Тривалий час  співпраця стосувалася переважно питань україномовної дошкільної і середньої освіти, написання підручників та підготовки вчителів з української мови. Зокрема, діяльність українсько-канадійської фундації, яка приклала багато зусиль для створенням шкіл-побратимів та програм обмінів вчителями й учнями між Альбертою та Україною, готує і проводить семінари для вчителів англійської мови львівських шкіл. Їх метою є спілкування і обмін досвідом, обговорення нових методів викладання іноземної мови, формальна та неформальна освіта.

Окрім того, за сприяння Канадського Проекту розроблення та впровадження публічної політики в Україні (PRISM) на Львівщині розроблено Проект Регіональної програми інноваційного розвитку Львівської області на 2013–2015 роки. Вона має на меті сприяння сталому економічному зростанню Львівської області через створення інституціональних та економічних передумов для активізації інноваційних процесів у малому та середньому підприємництві у Львівській області.

Основою моделі реалізації нової Програми інноваційного розвитку до 2015 року є конструктивний діалог усіх зацікавлених сторін та ефективне партнерство у трикутнику “влада-наука-промисловість”.

У рамках виконання заходів Програми планується:

–  створення інноваційного офісу в Національному Університеті «Львівська політехніка» і мультиплікація практики в університетах регіону;

– забезпечити розвиток інноваційної культури та академічного підприємництва у вищих навчальних закладах;

– заохочення університетів та бізнес-шкіл до забезпечення на регіональному рівні підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів із питань управління інноваційною діяльністю;

– підтримка впровадження інновацій у діяльність суб’єктів малого підприємництва у селі, зокрема у селянських (фермерських) господарствах, із застосуванням кластерного підходу;

– сприяння розвитку інноваційного молодіжного підприємництва, особливо у малих містах та сільській місцевості.

«Питання комерціалізації значного інноваційного потенціалу Львівщини є пріоритетом стратегічного розвитку області. Вона на сьогодні є одним з головних наукових та освітніх центрів України, де працює понад 80 наукових установ та підприємств (галузевий, академічний, вузівський та промисловий сектори), що володіють потужною базою, яка складає основу наукової інфраструктури регіону», – додав Костюк.

Нагадаємо, що візит делегації ректорів канадських університетів на Львівщину відбуватиметься упродовж 14-15 лютого. Першого дня під час семінару «Зміцнення українсько-канадського партнерства у сфері вищої освіти» учасники обговорювали та шукали шляхи налагодження ефективної системи співпраці у трикутнику влада–наука–бізнес, через створення дієвої системи комерціалізації інновацій. Цьому була присвячена перша частина під назвою «Роль вищих навчальних закладів у підтримці інновацій: виклики та можливості». Упродовж  другого дня відбуватимуться зустрічі канадських керівників зі своїми колегами безпосередньо на території Львівських вишів. Мова  йтиме про налагодження співпраці у конкретних наукових та навчальних програмах.

Фото: прес-служба ЛОДА

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *