ОСТАННІ НОВИНИ

В МВС кажуть, що Москаль маніпулює статистикою

|

Заяви народного депутата України Геннадія Москаля про сплеск рівня злочинності  в державі ґрунтуються на тих змінах в системі обліку повідомлень громадян, що вступили в дію з  набранням чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом. Про це інформує УЗГ МВС України.

Загальна кількість заяв та повідомлень громадян про кримінальні правопорушення та інші події порівняно із січнем 2012 року знизилася з майже 331 тисячі до близько 323 тисяч у першому місяці цього року.

У зв’язку з тим, що згідно з новим КПК до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) упродовж доби вноситься будь-яка інформація, яка має навіть незначні ознаки кримінального правопорушення, загальна кількість кримінальних проваджень є доволі значною.Однак кількість реальних злочинів, які залишаються в ЄРДР після проведення первинних слідчих дій, є значно меншою.

Наприклад, за кваліфікацією  ст. 115 (Умисне вбивство) Кримінального  кодексу України вноситься інформація за всіма випадками смерті людини або її зникнення: розшук безвісти відсутніх, раптова смерть, самогубство, нещасний випадок тощо.

Але після проведення перевірки в ЄРДР залишаються лише кримінальні провадження, де наявні ознаки насильницької смерті потерпілого.

Так, за січень 2013 року було зареєстровано 10997 кримінальних проваджень за кваліфікацією ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України. З цієї кількості – 10112 раптових смертей і 677 самогубств.

Тобто залишається 208 фактів умисних вбивств у січні цього року порівняно з 241 фактом у січні минулого. Відповідно відзначається зниження кількості вбивств майже на 14 відсотків. Слід зауважити, що основна маса цих убивств скоєні на побутовому ґрунті після спільного вживання спиртних напоїв. Також зниження спостерігається і в ситуації з тяжкими тілесними ушкодженнями (на 19%) та розбоями (на 8%).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *