ОСТАННІ НОВИНИ

Вітренко не домоглася скасування указу Ющенка про вояків УПА та ОУН

|

Вищий адміністративний суд України відмовився визнати незаконним указ, відповідно до якого воїни Організації українських націоналістів (ОУН) і Української повстанської армії (УПА) були оголошені борцями за незалежність України, повідомляє газета “Україна молода” у вівторок.

За даними видання, позов про скасування цих указів, прийнятих президентом України Віктором Ющенком (2005-2010 рр..) подала голова Прогресивної соціалістичної партії України Наталія Вітренко.

Судовий розгляд тривав кілька років. Позов соціалістки спочатку був відхилений окружним адміністративним судом Києва, потім Київським апеляційним судом. Тепер аналогічне рішення виніс і Вищий адміністративний суд.

За словами адвоката Романа Орєхова, який представляв у суді Степана Бандеру-молодшого (онука голови Організації українських націоналістів), позов був відхилений на підставі того, що оспорювані укази не стосуються особисто Вітренко та її особисті права не порушують. Тому було вирішено, що оскаржувати ці рішення президента вона не може.

“Можна стверджувати, що з великою часткою ймовірності у цій справі поставлена ​​остання крапка”, – зазначив адвокат.

Водночас, за інформацією видання, Вітренко мала намір звернутися до Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, 29 січня 2010 року президент України Ющенко підписав указ про вшанування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті. Згідно з цим указом, учасниками боротьби за незалежність України визнаються члени формувань Центральної Ради Української Народної Республіки, Західно-Української Народної Республіки, Української держави гетьмана Скоропадського, Організації народної оборони Карпатської Січі, Організації українських націоналістів, Української повстанської армії, Української головної визвольної ради, інших військових формувань, організацій, партій, які боролися за незалежність України.

18 липня 2011 року Окружний адміністративний суд Києва підтвердив законність указу про визнання воїнів Організації українських націоналістів (ОУН) і Української повстанської армії (УПА) учасниками боротьби за незалежність України.

5 липня Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення про залучення Ющенка в якості третьої особи на стороні відповідача у справі про скасування указу про вшанування борців за незалежність України від 28 січня 2010 року.
Джерело:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *