ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині майже 300 дітей залишаються фактично без житла

|

У Львівщині на обліку перебуває 2781 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування, які виховуються в сім’ях опікунів, прийомних сім’ях, інтернатних закладах, дитячих будинках та соціальних гуртожитках для дітей-сиріт. 170 з цих дітей взагалі не забезпечені житлом, а у 123 неповнолітніх є лише непридатне для проживання житло. Про це йшлося на засідання колегії прокуратури області з питань додержання житлових та  майнових прав неповнолітніх, інформує прес-служба прокуратури Львівської області.

Тобто, майже 300 дітей на Львівщині залишаються фактично без будь-якого прихистку.

«Не прийнятною є ситуація, коли завершивши навчання в інтернатних закладах – діти не мають куди повернутися»,- наголосив прокурор Львівської області Олег Василенко.

Відтак існуючі проблеми, пов`язані із гарантуванням прав дітей на їх належний соціальний розвиток та захист стали підставою для проведення вказаної колегії.

Зазначено, що до вирішення даної проблеми мали б долучитись відповідні державні установи.

Водночас, прокурорські перевірки засвідчують бездіяльність посадових осіб органів влади та місцевого самоврядування при поновленні порушених житлових прав дітей.

У кожному районі області виявлено факти  несвоєчасного надання дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, відповідного статусу та невжиття заходів до постановки таких дітей на облік. Повністю самоусунулись від реалізації покладених обов’язків щодо захисту прав дітей посадовці органів місцевого самоврядування, якими соціально незахищені діти на квартирний облік не беруться, тривалий час не вирішується питання про виділення їм коштів для проведення ремонту житла.

Як відзначено на колегії, найскладніша ситуація із забезпеченням дітей житлом склалась у Перемишлянському, Пустомитівському, Сокальському районах та у Франківському районі м. Львова.

Крім того, проблемним залишається стан додержання прав і свобод дітей у спеціальних закладах для дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

Адміністрації таких закладів, не в повній мірі реалізовують надані їм повноваження з контролю та управлінням майном дітей, які перебувають в таких закладах. Не вживаються заходи до стягнення аліментів на утримання дітей з їх батьків.

Такого виду порушення мали місце у Винниківській загальноосвітній санаторній школі-інтернаті для дітей з малими і неактивними формами туберкульозу, Лопатинській школі-інтернаті, Лівчицькій загальноосвітній спецшколі-інтернаті, Рава-Руській загальноосвітній школі-інтернаті та дитячому будинку змішаного типу «Вишенька».

За наслідками роботи колегії прокурорами визначено кроки до усунення недоліків у вказаній сфері та удосконалення наявних підходів до організації роботи з питань додержання житлових та  майнових прав дітей.

 Фото: viche.lutsk

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *