ОСТАННІ НОВИНИ

Низький Замок: наша остання територія

«Ратуша», 24 січня

|

«Попередника мера Садового — Любомира Буняка — «змило» Високим Замком (ідеться про ідею відбудувати Високий Замок. — Авт.), а нинішнього мера Андрія Садового може «змити» Низьким Замком. На Низькому Замку стояла церква Св. Катерини, і там, імовірно, поховано дружину князя Лева Констанцію Угорську, п’яту доньку короля Угорщини Бели IV. Якщо цю територію не буде досліджено, Львів може опинитися в центрі міжнародного скандалу. Угорці дуже добре вміють це робити», — таке застереження висловив історик Ігор Мицько під час наради 22 січня щодо пл. Низький Замок (території, обмеженої вулицями Театральною, Лесі Українки та Низький Замок).

Саме так тему наради сформулювали чиновники управління охорони історичного середовища ЛМР. Натомість запрошених на нараду пам’яткоохоронців інформували, що говоритимуть про реконструкцію другої частини скандальної своїм ремонтом вулиці Лесі Українки. Уже на нараді з уст начальника управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко та заступника міського голови Львова Олега Синютки прозвучало, що говорити про роботи на вулиці Лесі Українки недоцільно без залучення території, де колись був Низький Замок (а нині — мистецький ринок «Вернісаж»).

Олег Синютка намагався переконати присутніх, що міська влада не вдається до маніпуляцій, і що треба просто все дослідити: «Якщо побачимо, що 2013 року не зможемо перейти до інженерних робіт, то обмежимося науково-дослідницькими. Адже археологія — теж дослідження. Звісно, розкопки не обійдуться ОДНИМ МІСЯЦЕМ (нагадаємо, авторитетний археолог, кандидат історичних наук Микола Бандрів¬ський у коментарі «Ратуші» наголосив, що для ґрунтовного дослідження території Низького Замку потрібно 5 — 10 років. — Ред.)». Однак запевнення заступника міського голови Львова аж ніяк не втішили тих, хто вболіває за історичне середовище міста. Тим паче, що, за словами доцента кафедри реставрації НУ “Львівська політехніка” Василя Петрика, тепер впритул наблизилися до найціннішого об’єкта історії давнього Львова — Низького Замку.

Голова Львівської обласної орга¬нізації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрій Салюк зазначив, що якщо роботи на вулиці Лесі Українки розглядатимуть разом із територією, де колись був Низький Замок, то треба накласти повний мораторій на будь-які ремонтні роботи на вулиці Лесі Українки. На слова Олега Синютки, що треба розробити програму, Андрій Салюк нагадав: програма була й щодо сумнозвісної реставрації площі Ринок, що не завадило численним порушенням.

Керівник архітектурної майстерні №3 інституту «Укрзахідпроектреставрація» Лідія Горницька у своїй доповіді закцентувала, що під час розроблення проектно-кошторисної документації на ремонт вулиці Лесі Українки порушено Закон України про охорону культурної спадщини, про охорону археологічної спадщини, чинні державні будівельні норми України: «Проектом не враховано, що на незначній глибині під дорожнім покриттям на всій території вулиці є загальновідомі об’єкти культурної спадщини. Археологів та архітекторів-реставраторів запросили вже тоді, коли ремонт тривав. Унаслідок того, що бетонну основу поклали під дорожнє покриття, волога, яка збирається на будинках, призводить до руйнування цегляного мурування та білокам’яних елементів».

«Роботи, які відбулися на вулиці Лесі Українки, не вселяють оптимізму. Адже зруйновано автентичні фундаменти Високого муру, для прокладання дощової каналізації прорубували кубічні метри конструкції, яку можна було б музеєфікувати, — наголосив відомий археолог Юрій Лукомський. — Не можна допустити руйнувань решток Низького Замку, який має дуже велике значення. Він засвідчує, що Львів — королівське місто. На відміну від дуже багатьох міст, мав два замки. Низький Замок добре збережений у підземній частині, і його можна музеєфікувати. Ця територія входить у зону найстрогішого археологічного режиму — зону охорони «А», тому, за всіма приписами, будівельним роботам мають передувати археологічні дослідження».

На згаданій нараді Олег Синютка оголосив, що до п’ятниці, 25 січ¬ня, усім її учасникам надішлють попередній варіант резолюції для ознайомлення. До 7 лютого у Львів¬ській міській раді планують скликати ще одну нараду, щоб ухвалити рішення щодо подальших робіт на вулиці Лесі Українки та на території, де колись був Низький Замок.

Скандал навколо території Низького Замку набуває дедалі більших обертів. Якщо фахівці, громадськість, підприємці згуртуються й зуміють уникнути маніпуляцій і пасток, які періодично розставляє влада, то зможуть врятувати свою «останню територію». Або пророчими стануть слова історика Ігоря Мицька…

Наталя ДУДКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *