ОСТАННІ НОВИНИ

У музеї «Арсенал» презентують нову колекцію реплікаційної зброї

|

25 грудня о 12.00 год. в приміщенні музею «Арсенал» за адресою вул. Підвальна 5 відбудеться презентація нової колекції реплікаційної зброї для експозицій нового інтерактивного музею зброї у Львові. Про це повідомляють організатори виставки.

Учасникам презентуватимуть репліки автентичної історичної зброї (ІХ-ХVІ ст.), виготовлені вітчизняними (Львів, Київ, Хмельницький, Луганськ) та закордонними (Москва, Тула) майстрами на замовлення Львівського історичного музею. Днями до музею була привезена чергова партія експонатів із Москви. Загалом вже зібрано більше 150 одиниць реплікаційної зброї, серед яких: акінак – скіфський меч (ІІ ст. до н.е., знайд. на Дніпропетровщині), бронзовий меч Гальштатської культури (VII ст. до н.е., знайд. на Тернопільщині), меч із Карабичева (ХІ ст., знайд. неподалік Кам’янець-Подільського), меч із Глуховців (ХІ ст., знайд. неподалік Бердичева), меч із Фощеватої (ХІ ст., знайд. неподалік Миргорода), меч із Михайлівського (Х ст., знайд. неподалік с. Михайлівське), шабля із Шестовиць (Х ст., Чернігівська обл.), шабля із Буртова (ХІ ст., Кіровоградська обл.),  кольчуги (ХІV-XV ст., знайд. в кургані «Чорна могила» на Чернігівщині) та багато іншого.

Інтерактивний музей – це новий підхід до пізнання історії. Головний задум проекту інтерактивного музею зброї полягає у створенні динамічної (постійно оновлюваної) експозиції унікальної колекції реплік (точних копій) історичної зброї, яка була в ужитку на історичній території України часів ІХ-ХХ ст. (мечі, шаблі, кинджали, щити, обладунки, списи, алебарди, булави, сокири, луки, арбалети, пістолети, рушниці, гармати тощо). Основною перевагою таких експозицій є можливість залучення відвідувачів до тісної взаємодії з експонатами, відчуття ними фізичних, ергономічних, технологічних характеристик та історико-культурних особливостей історичної зброї. Через активні та інтерактивні методи пізнання відвідувачам створюються можливості для кращого засвоєння інформації та перетворення її на знання. Проектом також передбачається встановлення відповідного виставкового (музейного) та інтерактивного (мультимедійного) обладнання, розвиток інформаційних баз та презентацій тощо.

Після завершення першого етапу реставраційних робіт (початок 2013 року) в частині підвальних приміщень музею «Арсенал» заплановано розмістити також й експозицію більше 70 оригінальних артефактів зброї, що зараз знаходяться у фондах музею.

Одночасно науковці Львівського історичного музею розпочали опрацювання архівних джерел про факт ув’язнення в Арсеналі гайдамаків. У публікаціях І.Крип’якевича, В.Вуйцика, Б.Мельника, А.Козицького, С.Білостоцького та інших є лише констатація самого факту, а в Енциклопедії Львова (Том І 20.07, с.454-457) є посилання на опис події анонімним автором із Любліна. Тему гайдамаків після глибокого дослідження, планується розкрити в аудіовізуальний спосіб. Опрацьовується спосіб висвітлення подій, відтворених у батальному живописі та графіці технічними засобами.

Для урізноманітнення культурно-освітнього комплексу, інфраструктуру інтерактивного музею планується доповнити рестораторським закладом, котрий обслуговуватиме комплекс інших, організовуваних в стінах музею, заходів (конференцій, презентацій, зустрічей, виставок, ярмарок, аукціонів тощо). Також передбачається можливе відкриття майстерні із виготовлення реплікаційної, колекційної та сувенірної зброї.

Сьогодні вже на завершенні переговори із інвесторами щодо реалізації другого етапу проекту, зокрема: можливої відбудови вежі Поворозників (відповідно до окремо розробленої та належним чином погодженої проектної документації), реставрації стін та дерев’яної галереї музею, впорядкування благоустрою території в контексті складеного загальноміського історичного середовища та існуючих проектів впорядкування прилеглих територій, зокрема площі Арсенальної (площі Трьох Синагог).

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *