ОСТАННІ НОВИНИ

Українці не бажають ділитися своїми органами зі своїми близькими – медики

|

В Україні лише 20% громадян готові стати донорами для своїх родичів чи друзів. Відповідно решта 80% людей не готові поділитися ниркою чи то печінкою зі своїми близькими. Про це сьогодні під час прес-конференції розповів головний хірург Львівської області Юрій Шаваров.

Така ситуація, за його словами, негативно впливає загалом на питання трансплантації в країні. Адже 80% українців хочуть стати реципієнтами і чекають на донорів, щоб в подальшому мати повноцінне життя. Натомість у людей, які можуть поділитися зі своїми органами категоричне ставлення до трансплантації. «Нам потрібно поміняти ставлення людей до питання трансплантації органів. Адже трансплантація дає можливість хворій людині повноцінно жити. А таких людей, які потребують пересадки органів в країні доволі багато», – зазначив Ю. Шаваров.

До прикладу, на сьогодні, як розповіла завідувач відділу гемодіалізу Львівської обласної клінічної лікарні Оксана Русин, із наявних приблизно 400 пацієнтів лікарні 30% не мають жодних протипоказів щодо трансплантації органів. Однак їм не роблять відповідних операцій, бо немає ні органів, ні фінансової підтримки з боку держави. Відтак, хворі, за її словами, змушені чекати, їздити на гемодіалізи до прикладу, або ж оперуватися закордоном.

Загалом ситуація із трансплантацією в Україні є жахлива, зауважив керівник львівського центру трансплантації Ігор Кобза. Наша країна у цьому питанні дуже відстає від інших країн світу. До прикладу, якщо ще п’ять років тому наша держава перебувала у цій галузі медицини на рівні із Білорусією, то на сьогодні вона дуже відстала від неї. За його словами, Білорусь провела велику інформаційну кампанію серед населення щодо необхідності запровадження трансплантації в країні, натомість в Україні панує негативне ставлення до цього питання серед людей.

«Нам потрібно розпочати позитивну інформаційну кампанію в Україні. І її необхідно починати проводити ще з дитячих садочків»,- додав Ігор Кобза.

 Фото: flickr

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *