ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині чиновники освоюють «мовно-культурні» кошти за корупційними схемами

|

Місцеві чиновники Львівщини відмовляються надавати акти виконаних робіт та підтверджуючі документи щодо низки профінансованих заходів Програми розвитку української мови, української культури й історичної свідомості громадян на території Львівської області, що свідчить про нецільове використання бюджетних коштів.

 Про це заявив виконавчий директор Інформаційно-аналітичного центру «Логос» Дмитро Ломоносов, інформує прес-служба центру.

Д.Ломоносов додав, що Інформаційно-аналітичний центр «Логос» спільно з організаціями-партнерами, зокрема, Всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Студентське братство», здійснює антикорупційний контроль за фінансуванням української мови і культури на Львівщині. 

На думку експерта прикладом порушення права громадськості на публічну інформацію щодо використання бюджетних коштів є тричі здійснена головним управлінням освіти і науки Львівської ОДА відмова в наданні копій договорів та актів виконаних робіт, які були підставами для освоєння коштів управління на мовно-культурні потреби Львівщини. Причиною відмов в наданні цієї інформації Дмитро Ломоносов називає небажання чиновників розкривати наявні корупційні оборудки. Експерт висловив здивування, чому у Львівському регіоні, де за  русифікаторського курсу офіційного Києва захист української культури і мови віднесено до пріоритетів місцевої політики, розвинуто місцеві корупційні зловживання у цій сфері.

До яскравих проявів корупції  представник Інформаційно-аналітичного центру «Логос» відносить протизаконну практику підписання управліннями львівської облдержадміністрації актів виконаних робіт і здійснення їх оплати, «без отримання жодних фотозвітів та інших звітних матеріалів за ніби то проведені заходи освоювачами бюджетних коштів». За твердженням експерта представникам центру «Логос» тричі відмовляли у задоволенні інформаційних запитів про надання звітних матеріалів. Дмитро Ломоносов наводить цитату з листа керівника управління культури Сергія Бурка від 10 грудня 2012 року: «перерахування коштів на ТзОВ «Компанія Гердан» проводиться відповідно до поданих документів: рахунку, договору, акту виконаних робіт», водночас «управління культури не вимагає фотозвіт про проведення заходу».

Експерт  стверджує, що Управління культури Львівської ОДА, протягом перших 8 місяців 2012 року 100% фінансування української мови і культури спрямувало на рахунок компанії «Гердан», очолюваної Орестом Шейкою – керівником профільної комісії Львівської обласної ради. Водночас, на численні запити Інформаційно-аналітичного центру «Логос» управління культури відмовляється надати жодного зразка або хоча б макета банерів, плакатів, каталогів, фотографій мистецьких творів, електронного каталогу та конверта до нього – тобто усього, що мало бути випущено команією «Гердан» за рахунок бюджетної підтримки української мови і культури.

За словами Дмитра Ломоносова керівник львівського управління культури Сергій Бурко не може пояснити, на яких підставах він, не маючи зразків чи макетів випущених кампанією за бюджетні кошти банерів, плакатів, каталогів та фотографій, підписував з керівником компанії «Гердан» та депутатом обласної ради Орестом Шейкою акт виконаних робіт №5 від 17 серпня 2012. 

Також представник Інформаційно-аналітичного центру «Логос» вказує на яскраве порушення Національної антикорупційної стратегії та елементарних засад конфлікту інтересів, адже річний кошторис обласного управління культури погоджує той самий керівник компанії «Гердан», депутат від «Фронту Змін» Орест Шейка, який протягом більшої частини 2012 року був монопольним «освоювачем»  бюджетного фінансування української культури і мови на Львівщині.

Експерт зазначає, що управління внутрішньої політики Львівської ОДА також не може представити жодних фотографій, які б засвідчили факт проведення заходів управління з розвитку української культури і мови, профінансованих відповідно до актів виконаних робіт. Водночас, представник Інформаційно-аналітичного центру «Логос» повідомив, що деякі надані у відповідь на запити акти і договори, завірені печатками і підписами начальників управлінь ОДА не мають номеру і дати.

За твердженням експерта бюджетними правопорушеннями, виявленими під час громадського моніторингу, має займатися прокуратура, адже йдеться про  нецільове використання коштів та відсутність підстав для їх перерахування на рахунки приватних «освоювачів». Дмитро Ломоносов підсумував, що маючи можливість створити місцеву альтернативу офіційному курсу в гуманітарній сфері, влада Львівщини марнує бюджетні кошти на спільні корупційні схеми опозиційних та проурядових чиновників. 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *