ОСТАННІ НОВИНИ

Полковника УПА Левковича завтра поховають на Личакові

|

Полковника УПА Василя Левковича поховають 15 грудня на Полі почесних поховань Личаківського кладовища. Про це повідомили у прес-службі Львівської облради.

14 грудня заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак провів  засідання оргкомітету з поховання останнього полковника УПА, кавалера Золотого Хреста Бойової Заслуги УПА Василя Левковича (Вороного). Під час засідання, на якому були присутні представники Львівської обласної ради, Львівської обласної державної адміністрації, Львівської міської ради та представники громадськості, було обговорено програму поховання полковника УПА.

Зокрема, прощання з полковником УПА Василем Левковичем відбудеться 15 грудня  об 11.30 у Гарнізонній церкві Святих Апостолів Петра і Павла (м. Львів, вул. Театральна, 11). Поминальна панахида розпочнеться о 13.00, після чого буде сформовано траурну процесію, яка прослідує пішою ходою до центрального входу Личаківського цвинтаря, а далі – до місця поховання на полі № 67 (Поле почесних поховань). О 15.00 відбудеться громадська панахида, а в 15.20 – відправа чину похорону.

Довідка

Василь Левкович народився 6 лютого 1920 року року в селі Старий Люблінець Любачівського повіту. Із 1939 року – в ОУН. Після початку війни увійшов до складу похідної групи ОУН. Після початку переслідувань учасників ОУН нацистами, Левкович перейшов на нелегальне становище, був порученцем керівника Дубнівського окружного проводу ОУН «Драпача», а з кінця літа 1942-го – заступником організаційного референта цього проводу.

З березня 1943 року і до дня арешту Левкович перебував в УПА, пройшовши шлях від чотового до керівника Воєнної округи «Буг». 17 грудня 1946 року його арештували. У 1947 році Військовий трибунал МВС Київської області засудив Левковича до 25 років виправно-трудових таборів. Він повністю відсидів строк покарання і був звільнений 1971 року.

5 березня 2008 року, під час урочистої сесії Львівської обласної ради, полковнику Василю Левковичу було вручено Золотий Хрест Бойової Заслуги УПА, якого він мав отримати ще у званні майора в 1946 році.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *