ОСТАННІ НОВИНИ

Тимошенко має право балотуватися на посаду Президента

|

Лідер Об’єднаної опозиції Юлія Тимошенко має право балотуватись та бути обраною Президентом України, не дивлячись на наявність у неї судимості. Про це на брифінгу в Києві повідомив координатор громадянського руху «Спільна справа», адвокат Олександр Данилюк.

Він відзначив, що відповідно до ст.103 Конституції України Президентом може бути обраний будь-який громадянин України, який досяг тридцяти п’яти років, має право голосу, проживає в Україні протягом десяти останніх років та володіє державною мовою. При цьому Конституція не встановлює жодних обмежень щодо права обиратись Президентом України для засуджених осіб.

«Ст.76 Конституції України передбачено, що засуджені за вчинення умисного злочину не мають права обиратись до Верховної Ради, проте це жодним чином не поширюється на право обиратись Президентом України. Відтак, заява Об’єднаної опозиції про висування Тимошенко єдиним кандидатом в Президенти носить не такий вже й ритуальний характер, як комусь з підписантів цієї заяви хотілось би» – пояснив Данилюк.

«Як відомо, ст. 22 Конституції України не допускає звуження викладених в ній прав та свобод, таким чином будь-які заборони засудженим висувати свою кандидатуру в Президенти України, які можуть міститись в Законі «Про вибори Президента України» «або будь-якому іншому нормативно-правовому акті є неконституційними і не можуть братись до уваги. Безперечно, це право поширюється не лише на Тимошенко, а й на Луценка та будь-якого засудженого», – додав координатор «Спільної Справи».

Як повідомляли «Коментарі», Об`єднана опозиція висунула єдиним кандидатом на посаду Президента Україну засуджену до семи років позбавлення волі екс-прем`єр-міністра Юлію Тимошенко.

Коментарі

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *