ОСТАННІ НОВИНИ

Молодь запрошують на Андріївські вечорниці

|

Організація української молоді «Спадщина» та Молодіжна референтура Конгресу  Українських Націоналістів вже вшосте проведуть Андріївські вечорниці. Мета такої забави – виховання молоді у дусі українських традицій. Про це повідомляють організатори заходу.

Свято Андрія – вечір та ніч проти тринадцятого грудня – найочікуваніше і найвеселіше з-поміж найбільших зимових свят. Саме на Андрія, за українським звичаєм, молодь збиралася в одній хаті у поважної господині, і влаштовувала там забави – ворожіння, танці, співи…

Організатори цьогорічного заходу розповідають, що вечір напередодні свята Андрія вважався чарівним, а ніч – доленосною. Молодь цієї ночі спати не лягала.

У програмі Андріївських вечорниць на гостей очікують козацькі забави, танці, конкурси, гуморески, солодкі частування від організаторів, а також калита і справжні ворожіння! Також відбудеться справжній майстер-клас поцілунків, сюрпризи для всіх Андріїв, веселі конкурси «до 18 і після 45», цензуровані забави, цікаві призи за перемогу у конкурсах.

Музичний настрій триматимуть файний гурт «Йорий Клоц» та «Цвіт Життя», а також співи від Софії Федини.

Молодіжні організації закликають не сидіти у «фейсбуках», «контактах», «скайпах» і «однокласниках», а відроджувати рідні українські традиції.

Андріївські Вечорниці відбудуться 12 грудня 2012 року у приміщенні «Палаца Танцю» (вул. В. Стефаника, 16а). О 18:00 – вхід для дівчат і о 19.30 – для хлопців.

Вхід – 35 грн., у вишиванці – 30 грн.

З давніх-давен вечорниці мали дуже важливе соціальне значення, адже сприяли не тільки знайомству молоді, але й утворенню нових сімей. Вечорниці починалися пізньої осені і тривали до початку Великого посту. Для проведення вечорниць дівчата шукали простору хату. Господиня цього дому — самотня жінка (бабуся, вдова), яку гості величали «вечернична, досвітчана мати, паніматка». Саме вона стежила за дотриманням усіх звичаїв та традицій під час вечорниць. Якщо молодь сиділа до півночі – то це вечорниці, якщо до третіх півнів — досвітки.

За приміщення молодь розплачувалася тканиною, хлібом, або ж іншими продуктами. Вечорниці відвідували молоді неодружені люди. Під час буденних вечорниць дівчата вишивали, пряли, шили, оскільки саме від їхньої працьовитості залежало придане. Та й вранці слід було показати матері свою роботу.

На святкових вечорницях молодь розважалася: танцювала і співала. Дівчата відвідували вечорниці тільки у своєму селі і трималися переважно одного гурту, а хлопцям дозволялося відвідувати усі вечорниці свого села, а також і сусідніх.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *