ОСТАННІ НОВИНИ

Відома київська театрознавця Наталя Єрмакова презентує у Львові свою нову книгу

|

У залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка (вул. Драгоманова,5) відома київська театрознавиця Наталя Єрмакова завтра презентуватиме книгу «Березільська культура: історія, досвід». Початок о 15 год., інформує прес-служба Львівської міської ради.

Книга вийшла друком на початку грудня 2012 року. Автор присвятила роботу мистецькому феномену «Театр Леся Курбаса». У монографії реконструйовано та проаналізовано близько чотирьох десятків вистав з 1917 по 1933 рік. На її сторінках фігурують більше 300 знакових для української авангардної культури постатей. Дослідження має на меті заповнити лакуну в історії вітчизняного театру і стати не лише джерелом інформації, а й провокацією до подальших роздумів, пошуків, відкриттів.

«Інтерес до грандіозної особистості Леся Курбаса не вщухає останні півстоліття. На жаль, цього не скажеш про створену ним школу, вивченню якої я присвятила майже сорок років. Для мене принциповим було не відділяти експерименти Леся Курбаса від роботи його учнів. Адже тільки комплексно відтворюючи мистецькі пошуки усіх учасників подій, можемо бачити поставання нової національної сценічної культури, можемо фіксувати принципові ідеологічні зрушення та епохальні мистецькі досягнення. Власне, ця книга передовсім має показати живий, бурхливий театральний процес кінця 1910-х початку 1930-х років у його надпотужній, інтенсивній креативності. Студійна праця, виснажливе навчання, репетиції і прем’єри усіх без винятку вистав, творчі суперечки довкола них, врешті суспільний резонанс, який вони викликали – і це надзвичайно цікаве і цінне мистецьке тло для поставання першої і допоки останньої української театральної школи Леся Курбаса. Історію і досвід якої, непогано було б засвоїти і сучасним режисерам», – зазначає автор книги Наталя Єрмакова.

Видання здійснено за фінансової підтримки програми «і3 [ідея – імпульс – інновація]» Фонду «Розвиток України», а отже безкоштовно книгу отримають провідні наукові, навчальні та мистецькі установи України та Європи. Загалом це видання – є ще одним важливим етапом повернення ім’я Леся Курбаса як у вітчизняний так і світовий культурний простір.

Довідка

У 2012 році Україна святкує 125-річний ювілей видатного режисера-реформатора Леся Курбаса. Митець є лідером за кількістю і якістю втілених в життя інноваційних ідей та художніх стратегій у національному театрі і загалом в культурі ХХ сторіччя. У колі учнів і послідовників Курбас зміг реалізувати грандіозний за масштабами і сміливістю проект модернізації українського театру, закладаючи підвалини його розвитку, трансформації, оновлення аж до сьогодні.

Наталя Петрівна Єрмакова – провідний науковий співробітник Інституту проблем сучасного мистецтва НАМ України, кандидат мистецтвознавства, доцент. Закінчила Київський інститут театрального мистецтва імені І. К. Карпенка-Карого. Працювала в Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського НАН України.

Автор понад сотні публікацій українською, російською, польською, білоруською, киргизькою, англійською, французькою мовами. Написала книжку «Акторська майстерність Любові Гаккебуш». Співавтор монографій: «Українське акторське мистецтво: традиції і сучасність» «Режисура українського театру: традиції і сучасність», «Нариси з історії театрального мистецтва України ХХ ст.», «Життя і творчість Леся Курбаса»,  «Український театр ХХ ст.: антологія вистав». У середині 1990-х років на вітчизняному радіо і телебаченні підготувала та провела цикли з 20 передач, присвячених Лесю Курбасу.

У Національному  університеті «Києво-Могилянська академія» читала авторський курс «Феноменологія українського театру». Викладає у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого дисципліни «Історія українського театру» й «Методика та методологія наукових досліджень».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *